Sağlık Bakanlığına bağlı Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü (RIVM) tarafından bugün yayınlanan bir uyarı yazısında; üzerinde veya içinde 'Negatif iyon' bulunduğu belirtilen bazı sözde sağlıklı takı ve uyku maskelerinin satışının yasaklandığı belirtildi. 

Açıklamada; aralarında bir çocuk bilekliğinin de bulunduğu bu ürünlerin, uzun süre ve devamlı kullanılmasının, uzun vadede sağlığa zararlı olabileceği uyarısında bulunuldu. 

RIVM; Nükleer Güvenlik ve Radyasyondan Korunma Kurumu’nun  (de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming - ANVS) talebi üzerine, piyasada satışta bulunan 9 ürünün incelendiğini ve bu ürünlerin içerisindeki radyoaktif maddeler nedeniyle sürekli iyonlaştırıcı radyasyon yaydıklarının tespit edildiğini kaydetti.

RIVM tarafından incelemeye alınan ürünler şöyle sıralanıyor;
Energy Armor’a ait “Uyku maskesi”, “Siyah-beyaz Kolye” ve “Siyah Süper Bileklik”
Magnetix’e ait “Fit & Slim silikon Bileklik XL”. “Cilt dostu silikondan yapılmış negatif iyonlara sahip Manyetik Kolye”, “Negatif iyonlu Magnetix Smiley Çocuk bilekliği” ve “Negatif iyonlara sahip Magnetix Sportboost bileklik”, Kuantum Pendant Kolye ve Basic Nero bileklik

ANVS satıcılara derhal satışı durdurmaları uyarısında bulundu 

RIVM’in elde ettiği sonuç üzerine harekete geçen ANVS, bu ürünleri satan mağazalarla iletişime geçip derhal satışa son verilmesi ve müşterilerin bu konuda bilgilendirmeleri uyarısını yaptı. ANVS, bu satıcılara tekrar yapılacak kontrol sırasında, ihlalin sona ermediğini veya tekrarlandığını tespit ederse, cezai veya idari işlem başlatacak.

İyonize radyasyon, insan dokusuna ve DNA'sına zarar verebiliyor. ANVS'ye göre; incelenen ürünlerde ölçülen radyasyon miktarı düşük olmasına rağmen, uzun süreli kullanımda Hollanda'da geçerli olan radyasyona maruz kalma sınır değerini aşabilir. ANVS bu duruma örnek olarak deride oluşan kızarıklıkları gösteriyor.

RIVM: Bu ürünleri çöpe atmayın!

RIVM tarafından tüketicilere yapılan uyarıda; özellikle yüz maskelerini ve takıları artık kullanmamaları gerektiği belirtilirken, ürünleri çöpe atmak yerine 'tercihen ambalajında veya kapalı bir çantayla’ kapalı bir dolapta saklamaları, aile fertlerini bu konuda uyarmaları ve 'iade talimatını' beklemeleri gerektiği kaydedildi. RIVM bu ürünlerin radyoaktif madde içerdiği için özel imha yerlerinde imha edilmesi gerektiğini belirtti.

ANVS'ye göre piyasada 'negatif iyon etkisi' olan başka zararlı ürünler de olabilir. Kurum; bu türden bir ürüne sahip olduğunu düşünen vatandaşların, derhal kurumla irtibata geçmesini öneriyor. Şuanda piyasada satışı bulunan “iyon hava tazeleyicileri”nin radyoaktif maddeler içermediği de kaydedildi.

Konu hakkında geniş bilgi almak, incelemeye giren ürünlerin görselleri ve şuanda kullandığınız bir üründen şüphelendiğiniz de kurumla irtibata geçmek için RIVM web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Foto: RIVM

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU