Yıllarca diplomasız olarak çalışan, bu dönem içinde hastalara müdahalede bulunan 33 yaşındaki kadın çıkarıldığı mahkemede "Yaptıklarımdan tiksiniyorum, ölesiye utanıyorum" diyerek kendini savundu. 

Savcılık kadın hakkında 6 ayı şartlı olmak üzere toplam 18 ay hapis cezası, denetimli serbestlik hizmetine bildirim yükümlülüğü ve zorunlu tedavi talebinde bulundu.


Sahte doktor Deventer Hastanesinde yakalandı

RTV Oost kanalının mahkeme tutanaklarına dayanarak verdiği habere göre, 33 yaşındaki sahte doktor,  başka bir kişiye ait diplomaları kullanarak yıllarca kendini doktor diye tanıttı ve tıbbi müdahaleler yaptı.

Haberde  kadının, Deventer Hastanesi'nde gün yüzüne çıkana kadar toplamda on beş kez doktorluk pozisyonuna başvuru yaptığı belirtildi. 

Kadın Deventer Hastanesine başvururken de kız kardeşi bu hastanede çalışan birinin bilgilerini kulanmış. 


Mahkeme kayıtlarında ortaya çıkan bilgiler

Doktor olarak çalışmak için Kasım 2016'dan Mart 2020'ye kadar sahte doktor dereceleri ve sertifikaları kullandığı iddia edilen kadının, Hengelo’da kozmetik doktoru öğrencisi olarak çalıştığı belirtildi.

Kadın, sözde eğitim süresi boyunca çalıştığı Klinik Doktor Don Merkezinde, diğerlerinin yanı sıra, temel doktor diploması gerektiren bir işlem olan botoks ve dolgu enjeksiyonlarını da gerçekleştirdi. 

Savcılık, kadının diğer bazı kurumlarda ilaç reçetesi yazdığını, kan basıncı ölçümü,  aşı, şeker testi ve ameliyat öncesi tarama yaptığını, infüzyon uyguladığını, ve yüzlerce tıbbi muayene raporu hazırladığını iddia etti.  

Kadın hakkında en ciddi iddia ise Utrecht'te bir genel uygulama merkezinde (huisartsenpost) iki sefer gece vardiyasında çalıştığı ve yaklaşık 14 kişiye konsültasyon yaptığı üzerine. 

Sahte doktorun bu merkezdeki vardiyasında;  22 yaşında başından yaralanmış bir kadına, 43 yaşında göğsünde ağrısı olan bir adama ve nefes darlığı şikayetiyle merkeze gelen 68 yaşındaki bir kadına müdahale ettiği belirtiliyor.


“Ben her zaman kurallara göre çalışan biriyim”

Mahkeme tutanaklarına göre “Ben her zaman kurallara göre çalışan biriyim” şeklinde ifade kullanan zanlı,  kendini savunurken de şöyle konuştu: 

“Eğitimimden sonra 2017'de Medimel Sağlık Merkezi'ne gittim ve orada BIG kaydı olmadan çalışan doktorlar gibi, bazı şeylerin yolunda olmadığını gördüm.  Sonra 'Hey orada yapıyorlar, ben de yapabilirim' diye düşündüm. Bu benim için bir tetikleyiciydi”

Savcıya göre, kadın sağlık kurumlarından gelen kağıtları fotoğrafladı ve kopyaladı ya da internetten indirdi. Daha sonra kayıt numaralarını değiştirerek kullandı.


Kardiyolog olarak çalışmış

Duruşmada ortaya çıkan bir diğer nokta ise kadının genellikle iş başvuruları sırasında iyi bir izlenim bıraktığı ve genellikle işe alındığı. 

Diğerlerinin yanı sıra, kardiyoloji doktoru ve doktorluk öğrencisi olarak işe alındığı Maxima Tıp Merkezi (Eindhoven) ve Alrijne hastanesi (Alphen aan den Rijn) bunlara örnek teşkil ediyor. 

Kadının mahkeme tutanaklarına giren şu ifadeleri ise dikkat çekiyor. “Hastalarla bir şey yapmam gerektiğinde kendimi hasta bildiriyordum.”


Tanı: Kısmi olarak akıl sağlığı yerinde değil

"İnsanlara bir şey ifade etmek istedim" diye açıklama yapan kadın, mahkemedeki savunmasında "Doğru bir şey yapmak istedim çünkü iyi hissettirdi." ifadesini kullandı.

Ebeveynlerinin yüksek beklentilerini karşılamak istediğini belirten kadının yapılan psikolojik muayenede kısmi olarak akıl sağlığının yerinde olmadığına karar verildi. 

Mahkeme kayıtlarına göre kadının yaşadığı cilt kanseri sonrası eğitimini bırakmak zorunda kaldığı ve psikolojik sorunlar yaşadığı ortaya çıktı.


Savcılık: 6 ay şartlı toplam 18 ay hapis ve denetimli serbestlik

Kadının doktor diploması, özgeçmiş ve pasaport gibi çeşitli belgelerde sahtecilik yaptığı belirtilen savcılık açıklamasında aynı zamanda kadının dolandırıcılığa teşebbüs ve Bireysel Sağlık Meslekleri Yasasını ihlal etmekten yargılandığı kaydedildi.

Savcılık, bir buçuk yıl hapis cezasına ek olarak, altı ay şartlı, denetimli serbestlik hizmetine bildirim yükümlülüğü ve zorunlu olarak terapi tedavisine devam etmesi talebinde bulundu. Mahkeme iki hafta sonra karar verecek.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU