HOLLANDA

Hollanda’da göç yasası değişiyor: Aile birleşimi ve oturum izni zorlaşıyor

Hollanda’da geçici hükümet, göç ve sığınma politikalarının sıkılaştırılması yönünde yeni bir adım attı. Bu adım, aile birleşimini daha da zorlaştıracak.

Abone Ol

Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.

Hollanda Temsilciler Meclisi (Tweede Kamer), daha önce hazırlanan sığınma yasasında değişiklik yaptı. Aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin (PVV) talebi doğrultusunda karara bağlanan iki yasa değişikliğine göre, ülkede yasa dışı olarak kalan yabancılar cezai yaptırıma tabi tutulacak, aile birleşimi zorlaştırılacak ve yasa dışı göçmenlere yardım eden kişi ya da kuruluşlara ceza kesilecek.

Meclisin Salı günkü oturumunda sunulan toplam 44 değişiklik önergesinden 9’u kabul edildi. Sol muhalefetin yasaları yumuşatma yönündeki önerilerinin ise neredeyse tamamı reddedildi.

Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.

Yeni düzenlemenin içeriği
Sığınma Acil Önlem Yasası, ailelerin Hollanda’ya sonradan gelmesini, yani aile birleşimini zorlaştırmayı amaçlıyor. Ayrıca kalıcı oturma izninin tamamen kaldırılması da planlanıyor. Bu yasaya göre, iltica başvurusu kabul edilen kişilere yalnızca geçici oturma izni verilecek ve bu izin üç yılın sonunda yeniden değerlendirilecek. Mevcut sistemde bu süre beş yıldı.

Yeni yasa ile birlikte, oturum izni olmayan kişilerin para cezası veya gözaltı gibi yaptırımlara tabi tutulabilecek, aynı yaptırımlar sınır dışı edilme kararına rağmen ülkede kalmaya devam eden kişiler için de geçerli olacak. Ayrıca bu uygulama için kurumlara ve kolluk kuvvetlerine daha fazla yasal yetki tanınacak.

İkinci yasa ise "İki Statülü Sistem" olarak bilinen uygulamayı getiriyor. Bu sistemde, kendi ülkesinden etnik kökeni, cinsel yönelimi veya dini nedenlerle tehdit altında olduğu için kaçanlarla; savaş ya da doğal afet gibi sebeplerle kaçan kişiler arasında ayrım yapılacak. İkinci gruptaki sığınmacılar, ülkelerinde durum normale döndüğünde geri gönderilebilecek ve bu nedenle daha az hakka sahip olacak. Mevcut sistemde böyle bir ayrım bulunmuyor.

PVV ve CDA karşı karşıya
Oylamalar öncesinde özellikle PVV ile Hristiyan Demokrat Parti (CDA) arasında gerilim yaşandı. PVV, yasaların tek bir harfinin bile değiştirilmesine karşı çıkarak, her değişikliğin yasanın “yumuşatılması” anlamına geleceğini savundu.

CDA ise Göç ve Vatandaşlık Dairesi’ne (IND) hazırlık süresi tanımak amacıyla iki statülü sistemin daha geç uygulanmasını önerdi. Ancak bu değişiklik önergesi kabul edilmedi.

CDA’dan bugün yapılan açıklamada, bu iki yasa değişikliğine onay verilmeyeceği belirtildi. Parti, sığınma acil önlem yasasında, Hollanda'da yasa dışı olarak bulunan yabancıların cezai sorumluluğa tabi tutulması ve bu kişilere yardım edenlerin cezalandırılmasının öngörülmesini kabul edilemez olarak değerlendirdi.

İki yasa değişikliği ile ilgili oylama, 4 Temmuz Perşembe günü yapılacak.
©Sonhaber.eu