HOLLANDA

Hollanda'da çocuklar arasında yasaklı 3-MMC uyuşturucusu kullanımı artıyor

Hollanda’da reşit olmayanlar arasında daha fazla kullanılmaya başlanan yasaklı madde listesindeki 3-MMC uyuşturucusu endişe yaratmaya başladı.

Abone Ol

Yapılan bir araştırmaya göre 2021 yılında yasaklı maddeler listesine alınan 3-MMC uyuşturucu kullanımı özellikle reşit olmayan gençler arasında artmaya başladı.

Trimbos enstitüsü tarafından yapılan araştırmaya göre, 16-35 yaş arası gençlerin üçte biri geçen yıl, daha çok eğlencelerde ve konserlerde kullanılan 3-MMC’yi kullandığını belirtiyor. NOS Stories tarafından yapılan bir ankete göre de 3-MMC kullanımı reşit olmayan çocuklar arasında giderek normal hale geliyor.

Genellikle pudra formunda satılan 3-MMC uyuşturucusu kısa sürede ecstasy ve esrardan sonra gece hayatında en sık kullanılan ilk üç uyuşturucu arasına girmişti. Trimbos’a göre ekstazi ve kokainin birleşimine benzer bir etkiye sahip olan bu toz, kullanıcıların kendilerini uyanık, daha az yorgun ve mutlu hissetmelerini sağlıyor. 3-MMC, genç kullanıcı sayısındaki artışla ilgili endişeler nedeniyle 2021 yılından bu yana yasaklı maddeler listesinde yer alıyor.

NOS Stories'in gençler arasında yaptığı bir ankete göre, 200 kadarı reşit olmayan çocuklardan oluşan, 20 yaşın altındaki yaklaşık 1.000 genç ara sıra ya da her gün 3-MMC kullandığını belirtiyor. Kullanıcılar genellikle dışarı çıkarken veya arkadaşlarının evindeki bir partide kullanmayı tercih ediyor. Gençler uyuşturucuya arkadaşları ya da örneğin mesajlaştıkları bir satıcı aracılığıyla ulaşıyor.

Geçen yılki Trimbos anketi, gençlerin 3-MMC'yi çoğunlukla “daha fazla enerjiye sahip olmak”, “daha uzun süre parti yapmak” veya “meraktan” kullandığını gösterdi.

3MMC 2021 yılından beri yasak
Hollanda’da uzun yıllar boyunca yasal olarak satılan 3-MMC uyuşturucusu 2021 yılında, Afyon Yasası'nın yasaklı maddeler listesine eklendi. Dönemin Sağlıktan sorumlu Devlet sekreteri Blokhuis, genç kullanıcı sayısının ve sağlık sorunlarının artmasını engellemek için yasak getirdi.

Bu yasak uyarınca şuanda 3-MMC uyuşturucusunu üretmek, satmak ya da bulundurmak yasak. Ancak bu durum 3-MMC'nin popülaritesinde çok az fark yarattı. Trimbos Enstitüsü'nün araştırmasına göre, uyuşturucu geçen yıl dışarı çıkan insanlar arasında 2020'ye kıyasla üç kat daha fazla kullanıldı.

3-MMC yan etkileri
3-MMC kullanımının risklerim ve uzun süreli kullanımdaki etkisi tam olarak bilinmiyor.  Uyuşturucu Vakaları Monitörü, 3-MMC ile ilgili vaka raporlarının sayısının son yıllarda hızla arttığını belirtiyor. 2022 yılında 6400'den fazla uyuşturucu vakasının yüzde 6'sı 3-MMC ile ilgiliydi. Bir yıl önce bu rakam yüzde 3'tü.

Çoğunlukla 3-MMC uyuşturucusu ile birlikte alkol ve diğer maddeler de kullandığı için anksiyete bozukluğu, göğüs ağrısı ve kalp atışında aşırı hızlanması gibi şikayetler yaşanıyor.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Abone Ol