Hollanda'da çevreye verilen zararı önlemek amacıyla önümüzdeki haftadan itibaren metal kutulu içeceklerden de depozito kesilecek. 1 Nisan 2023 tarihinde uygulamaya girecek olan kurala göre kutu başına 15 cent depozito alınacak.

Uygulamada metal içecek kutuları, aynı su ve diğer içecek şişelerinde olduğu gibi, başta marketler olmak üzere benzin istasyonları, NS tren istasyonları ve sinema salonları gibi farklı yerlere teslim edilerek depozito ücretleri geri alınabilecek. 

Afvalfonds Verpakkingen direktörü, operasyonun zorlu geçtiğini ancak sonunda tüm hazırlıkların yapılarak bu uygulamaya geçilebildiğini dile getirdi.

Elde edilen bilgilere göre Hollanda genelinde 5 bin süpermarket ve 22 bin ayrı noktada kutu içecekleri teslim edilebilecek noktalar kuruldu. 

Satışta olan kutu içeceklerin çoğunluğunun üzerinde depozito amblemi bulunmakta ancak bu amblemin olmadığı kutuların da satışına devam ediliyor. 

Barkodu okunaklı ve ezilmemiş kutular makine tarafından kabul edildiği için ödenen depozitoyu geri almak için kutunun tahrip edilmemiş olması gerekiyor. 

Nieuw project-8

Hedef çöp oranını yüzde 90 azaltmak
Milieu Centraal'a göre, 2021'de Hollanda'da tahmini 150 milyon kutu çevreye karışmış durumda. Kutulara getirilen depozito uygulaması ile yıllık miktarın yüzde 70 ila 90 oranında azaltacağı tahmin ediliyor. Hükümet ise çevrede içecek kutularının yarattığı kirliliği önlemek için getirdiği yeni uygulama ile 2025 yılına kadar yüzde yüze varan oranda bir geri dönüşüm elde etmeyi hedefliyor.

© Sonhaber.eu
Fotoğraf: Afvalfonds Verpakkingen

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.