Rotterdam’da başlayan Covid-19 tedbirleri karşıtı gösteriler üç akşamdır ülkenin farklı yerlerinde devam ediyor. Dün akşam yaşanan gösterilerde 30’dan fazla kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Özellikle sosyal medya üzerinden organize olarak bir araya gelen toplulukların bazıları hem kamu mallarına hem de özel mülklere zarar verdi.

Groningen

Groningen Belediye Başkanı Koen Schuiling, dün gece merkez ve çevresi için “olağanüstü hal” ilan etti. Şehir; gündüz düzenlenen korona tedbirlerine karşı yürüyüş sonrası, akşam saatlerinde karıştı. Sosyal medya üzerinden organize olan göstericiler merkezde bir araya geldi. Kalabalık; polise havai fişeklerle saldırdı, bazı duraklara, mağazaların camlarına ve bisikletlere zarar verdi. Göstericilerin ağır havai fişekler kullandığı belirtildi. Polis üç kişiyi gözaltına aldı. 

Enschede
Şehirde saat 20.30 civarında sabah 07.00’a kadar geçerli olmak üzere “olağanüstü hal” ilan edildi.  Bu kararın yürürlüğe girmesinin ardından “kışkırtma ve açık şiddet” gerekçesiyle beş kişi tutuklandı. 

Roosendaal
Huzursuz bir gece geçirilen Roosendaal’da bir ilkokulda yangın çıktı, bazı yerlerde ağır havai fişekler atıldı ve bir otomobil ateşe verildi. Langdonk bölgesi göstericilerin bir araya gelmesini engellemek için çevik kuvvet tarafından kapatıldı. Kamu düzenini bozmak nedeniyle on beş kişi gözaltına alındı.

Roermond en Stein

Limburg bölgesinde “olağanüstü hal” ilan edilen Roermond ve Stein’de “uyuşturucu bulundurmak, kimlik göstermemek ve hakaretten” beş kişi gözaltına alındı. 

Tilburg

Tilburg’da onlarca genç bir parkta ateş yakmak için toplandı. Gençlerin parkta bulunan çöp bidonlarını harap ettiği belirtildi. Gözaltı olup olmadığı açıklanmadı. 

Leeuwarden

Şehirde bazı gruplar çöp bidonlarını ateşe verdi ve çevik kuvvet ekiplerine havai fişeklerle saldırdı. Leeuwarder Courant gazetesi 3 kişinin gözaltına alındığını aktardı.

Cuma ve Cumartesi günü en az 70 kişi gözaltına alındı

Aşısız kişilere yönelik kısıtlamaların daha da genişletilmesinin gündeme gelmesi üzerine yüzlerce kişi protesto için Cuma akşamı Rotterdam'ın merkezinde toplanmıştı. Cumartesi günü gündüz saatlerinde Amsterdam ve Breda’da sorunsuz geçen yürüyüşler yapılmıştı ancak akşam saatlerinde ülkenin farklı yerlerinde izinsiz ve saldırgan gösteriler gerçekleşti. 

Cumartesi akşamı Roermond, Stein, Urk ve Bunschoten'da polise taş ve havai fişeklerle karşılık veren en az 28 kişi gözaltına alındı. Den Haag Schilderswijk ve Transvaal bölgelerinde çevik kuvvetler göstericilere müdahale etti, 19 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

Cumartesi akşamı, Hollanda 1. Ligi'nde (Eredivisie) oynanan AZ - NEC ve Heracles Almelo - Fortuna Sittard maçları, taraftarların havai fişek patlatması ve seyirci yasağına rağmen stadyuma girmesi nedeniyle geçici olarak durduruldu. Taraftarların bir süre sonra stadyumları terk etmesi üzerine karşılaşmalar yeniden başladı.

Cuma akşamı protestoların kontrolden çıkması üzerine polisin göstericilere ateş etmesi nedeniyle 3 kişinin vurulduğu ve 51 kişinin gözaltına alındığı Rotterdam'da ise Cumartesi akşamı durum sakindi.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU