Merkezi Almanya'da bulunan sigorta firması Allianz, dünya genelinde 60 ülke hane halkının varlık ve borç durumunun incelendiği, 2020 Küresel Varlık Raporu'nu açıkladı. Hollanda kişi başına düşen yaklaşık 129 bin euroluk net finansal varlıkla, dünyanın en zengin ülkeleri sıralamasında dördüncü sırada yer aldı.

Rapora göre listedeki en zengin ülke, vatandaşlarının ortalama net finansal varlığı 218 bin euro olan ABD. İkinci sırada 212 bin euro ile İsviçre ve üçüncü sırada da 149 bin euro ile Danimarka geliyor. Dünya çapında kişi başına düşen ortalama net finansal varlık miktarı 36 bin euro olarak gözüküyor.

Raporda Amerikalıların servetlerinin yarısından fazlasını yatırımlara ayırdığı için ve İsviçrelilerin de ülkede uygulanan düşük vergileri nedeniyle çok sayıda zengin insanın ülkeye gelmesinden dolayı  listenin başında olduğu görülüyor.

Hollanda'nın Allianz listesinde üst sıralara yerleşmesindeki başlıca neden, kısmen korona krizi sırasında önceki yıllara nispeten, büyük miktarda tasarruf edilmesi. Öte yandan, borsada emeklilik fonları hisse senetlerinin iyi performans göstermesi de Hollandalı hanelerin üst sıralarda yer almasına neden oldu.

Büyük eşitsizlik de var

Araştırmacılara göre 2020 zıtlıklarla dolu bir yıl oldu. Koronavirüs milyonlarca insanın gelirini kaybetmesine neden oldu ve yaşanan kriz sonucunda birçok hane daha borçlu hale geldi. Öte yandan, devlet desteği sayesinde çok fazla kişiye istihdam sağlandı.

Araştırmacılar, bu dönemde Hollandalıların ortalama olarak daha zengin hale geldiğini ancak, haneler arasındaki gelir farklarının nispeten büyük olduğunu yazıyor. Bunun nedeni olarak, Hollanda'da hanelerin az servete sahip olmalarına rağmen çok fazla borcunun olması gösteriliyor.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU