Brabantlı psikolog Wim van Dijk, cumartesi günü Volkskrant gazetesine verdiği röportajda, toplumun birçok kesimini şoke edecek açıklamalarda bulundu. Van Dijk açıkça şuana kadar, Middel X adlı intihar ilacını yüzden fazla kişiye verdiğini söyledi. Gazeteye göre, Hollanda'da ilk kez bir yetkili, bu intihar ilacını tedarik ettiğini ifşa ediyor.

Basına yansıyan bilgilere göre; Van Dijk, polisin talebi üzerine Salı günü Eindhoven'daki polis merkezine ifadeye gitti. Psikolog İlaç Yasasını ihlal etmekten ve intihara yardım etmekten tutuklandı ve sorgulama sırasında susma hakkını kullandı. Savcılık açıklamasında, 78 yaşındaki psikoloğun daha sonra serbest bırakıldığı ve olayla ilgili rolünün araştırıldığı kaydedildi.

İfşaatların amacı

Van Wijk neden serbest bırakıldıktan sonra medyaya açıklamalarda bulunduğunu Volkskrant'ta verdiği röportajda açıkladı.

"Hikayemin sonuçlarının farkındayım. Ne olacağı umrumda değil"diyen Van Wijk, bu yolla ötenazi yasasıyla ilgili tartışmanın devam etmesini umduğunu dile getirdi.

"Toplumsal huzursuzluğun yargının görmezden gelemeyeceği kadar büyük olmasını istiyorum. Beni tutuklasınlar ya da hapse atsınlar, umurumda değil. Bir şeylerin değişmesini istiyorum." diyen psikolog, kendi yaptığı ifşaatlar gibi diğer ilaç tedarik edenlerin de kendilerini ifşa etmelerini umduğunu dile getirdi.

Middel X nedir?

İntihar tozu olarak da adlandırılan 'Middel X' ilk olarak 2021 Temmuz ayında 28 yaşındaki bir kadının Middel X maddesini aldıktan sonra, yaptığından pişman olup 112'yi aramasıyla ortaya çıktı. Ne yazık ki kadın kurtarılamadı.

Hollanda'da kimyasal toptancılarda bulunan toz halindeki Middel X ilk olarak 2017 yılında medyaya tanıtılmaya başlandı. Bu tanıtımı yapan kurum ise "İnsanlar hayatlarını sona erdirmekte özgürdür." felsefesiyle Gert Rebergen ve Jos van Wijk inisiyatifinde, 2013 yılında kurulan  Son İstek Kooperatif'i (Coöperatie Laatste Wil - CLW) oldu. CLW kooperatif üyelerine sözü edilen ilacı temin etmesiyle gündemdeydi. Adalet bakanlığı ise bu uygulamayı yasaklamıştı. Ancak bu yasağa rağmen ilacın yasadışı olarak dağıtıldığı biliniyordu.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU