Aşı olduğu halde, Delta varyantına yakalanan ama hastaneye gidecek kadar hasta olmayanlar, taşıyıcı olarak virüsü başkalarına bulaştırma riski taşıyor. Bu açıklama virologlar tarafından yapıldı. Virologların tavsiyesi ise aşı olanların da aşı olmayanlara uygulanan kurallara tabi olması yönünde.

"Enfeksiyon geçirmiş, iki kez aşılanmış ve şimdi tekrar pozitif çıkan insanları bile görüyoruz” diyen Virolog Matthijs Welkers (Amsterdam UMC), başlangıçta sahip olunan, 'aşılamadan sonra virüsü artık bulaştırmayız' fikrinin, delta varyantı için geçerli görünmediğine dikkat çekti.

Bu durumu en iyi tarif eden örnekler ise hastane çalışanları arasında çıktı. Amsterdam LUMC hastanesinde test sonucu pozitif çıkan tüm çalışanların yüzde 85'i tamamen aşılanmış durumda. Radboud UMC'de ise 34 vaka tespit edildi.

Bilim insanları, muhtemel olan şeyin, virüsün bağışıklık sistemini kısmen zayıflatması olduğunu düşünüyor. Son günlerde yayınlanan bir analize göre, delta varyantıyla enfekte olan herkes, orijinal varyanttakinden bin kata kadar daha fazla virüs parçacığı üretiyor.

Bilim insanları bu durumla mücadele için her iki aşısını olmuş kişilerin, olası bir sağlık şikayeti durumunda veya tatil dönüşlerinde hemen test yaptırması gerektiğini belirtirken, bu kişilerin henüz aşılanmamış kişilerle aralarına ekstra bir mesafe bırakması gerektiğine de vurgu yapıyor.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU