Hollanda Vergi Dairesi (Belastingdienst)'in göçmen kökenli vatandaşlara ayrımcılık yaparak, çocuk bakımı ödeneği olayında birçok ebeveyni haksız yere dolandırıcılıkla yaftalayıp zarara uğratması ile ilgili kurulan meclis komisyonu raporunu açıkladı.

Konu ile ilgili bakanlar, memurlar hatta davalara bakan hakimlerin sorumlu tutulduğu skandal hakkında komisyonun ortak kanaatinin; eşi benzeri görülmemiş bir hukuksuzluk yapıldığı ve hukuk devleti normlarının çiğnendiği şeklinde oldu.

Göçmen kökenli vatandaşlara önyargılı davranış

Binlerce ailenin bu haksız muamele sonucu maddi ve manevi sıkıntılar çektiği, açtıkları davaların titizlikle incelenmediği, memur ve bakanların görevlerini yerine getirmediği ve kısacası bu insanlara göçmen kökenleri sebebiyle önyargılı davranıldığı ortaya çıktı.

Komisyon çocuk bakım yardımı ile ilgili yasanın uygulanması sırasında, vatandaşların kökenlerine göre muamele görmesinin, hukuk devletinin önceliğinin insanlar olduğu ve kanunların onların lehine yorumlanması gerektiği şeklindeki temellerinin yok sayılması anlamına geldiğini belirledi. 

Komisyon ayrıca yapmış olduğu en ağır eleştiriyi, dönemin Maliye Bakanı ve şu anda da Ekonomi Bakanı olan Eric Wiebes'e yöneltti. Bakan Eric Wiebes'in 2017 yılından bu yana kişisel olarak bu skandal muamele hakkında bilgisi olduğu, hukukun çiğnendiğini bildiği ve ailelerin bu sebeple orantısız bir kayıp yaşadığının farkında olduğu halde hiçbir adım atmadığı ifade edildi.

Komisyon, sadece dinlediği kişilerin verdiği bilgileri birleştirerek soruşturmayı rapor haline getirirken, gelecek yıl meclisin gündemine almayı ve Mart ayında yapılacak seçimlerden önce mağduriyetleri giderecek adımlar atılması bekleniyor.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©SONHABER.EU