Pazartesi günü ABN AMRO Bankası’nın, Merkez İstatistik Bürosu (het Centraal Bureau voor de Statistiek -CBS)  verilerine dayandırarak yaptığı biraçıklamada, şirketlerin yüzde 10’unun vergi borçlarının korona döneminde arttığı görüldü. Yapılan açıklamada yılın ilk verilerinin alındığı Şubat ayından Ağustos ayına kadar olan dönem içinde şirketlerin vergi borçlarının 2,4 milyar euro artarak, 18,3 milyar euroya çıktığı belirtildi.

Şirket vergi borçlarının, daha çok personel maliyetleri ve gelir vergisindeki ertelemelerden kaynaklandığını belirten ABN, birçok şirketin vergi ödemelerini 1 Ekim 2022’ye kadar ertelemeyi tercih ettiğini duyurdu.

Catering şirketleri daha çok borçlu

Araştırmaya göre; ağırlıklı olarak yiyecek/içecek sektöründeki şirketlerin vergi borcu daha fazla. Öte yandan restoranların yüzde 44'ünün birikmiş vergi borcu, neredeyse korona öncesi dönemdeki aylık işletme karının on katına ulaşmış durumda.

Bu yıl Şubat ayına kıyasla hem yiyecek/içecek sektöründe hem de perakende sektöründeki şirketlerin vergi borcu yüzde 36 arttı.  Giyim mağazalarının yüzde 33'ü ve süpermarketlerin yüzde 15'i ise vergi erteleme talebinde bulundu.

Korona döneminde kapanan spor salonları, hayvanat bahçeleri ve müzelerin cirolarının, henüz korona öncesi seviyede olmadığını belirten ABN, bu şirketler arasında da vergi erteleme başvurularının arttığını ve birçok şirketin bu yolu önlem almak için tercih ettiğini belirtti.

Açıklamada, önümüzdeki dönemde belirli sektörlerdeki vergi yükünün, keskin bir şekilde artmaya devam edeceği uyarısını yaptı. ABN AMRO’ya göre özellikle matbaalar, ortalama aylık kârın yüzde 36'lık bir bölümünü vergiye ödemek zorunda kalacak. Bu durumdan etkilenecek olan diğer bir alan ise taksi şirketleri, otobüs operatörleri gibi toplu taşıma yapan şirketler. Bu sektördeki şirketlerin vergi yükü yüzde 54’e kadar çıkacak.

ABN sadece vergi yükünün şirketleri etkilemeyeceğini, bunun yanında yüksek hammadde fiyatları, artan malzeme ve enerji maliyetlerinin de şirketleri zora sokacağı uyarısında bulundu.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU