Hollanda Sağlık Enstitüsü (Het Zorginstituut Nederland), sağlık sigortası kapsamında bulunan tedavi ve ilaçların, daha titiz incelenmesini ve pahalı ancak sonuçları çok verimli olmayan ilaçların temel paketten çıkarılmasını tavsiye etti. 

Pahalı tedavi ve ilaçlar için çok katı kurallar getirilmesini tavsiye eden kurumun, bu şekilde sağlık hizmetlerinin ödenebilir seviyede kalacağı şeklinde bir görüş bildirdiği tahmin edilse de, pratikte bunun hastalar için sonucunun ne olacağını tahmin etmek zor değil. 

Bu durumda bir çok insan, tedavisi için ihtiyaç duyduğu ilacı, koşulları karşılamadığı için alamayacak ya da kendi cebinden ödemek zorunda kalacak. 

Bakan Tamara van Ark'a bu alanda yapılan ilk üç tavsiyeden ikisinin kanser ilaçları olduğu açıklandı. 

Pahalı bir kombinasyonla kullanılan kanser ilaçlarının temel paketten çıkarılmasını öneren Hollanda Sağlık Enstitüsü, bu ilaçların kişileri hayatta tutma etkisi konusunda bilimsel kesin delillerin olmadığını iddia etti.

Hollanda Tıbbi Onkoloji Derneği (De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie) adına açıklama yapan Haiko Bloemendal ise; "meslek grubumuz bu tedavi kombinasyonunu onaylıyor" dedi. Ancak sonuçlarla ilgili bilimsel veriler olmadığını da kabul etti.

Onkoloji uzmanları, kanser tedavisi sırasında ihtiyaç duyulacak ilaçların sigorta kapsamında olması oldukça önemli olduğunu ifade etti.

Bir diğer paketten çıkarılması tavsiye edilen ilaç ise, depresyon tedavisinde 4. aşamada kullanılan bir burun spreyi oldu. 

Başka hiç bir tedavinin işe yaramadığı hastalarda kullanılan bu ilacın da, hasta başına yıllık yaklaşık 10 bin euro fazladan yük getirmesi sebebiyle paketten çıkarılması tavsiye edildi. 

Ayrıca yapay kalp kapakçığı da bazı hastalar için paketten çıkarılması tavsiye edilen ve tartışılan diğer bir tedavi yöntemi oldu. 

Açık kalp ameliyatı olması büyük risk taşıyan hastalara kasık damarından girilerek takılan bu kapakçığın da yaklaşık 15 bin euro masrafı olduğu ve yüksek risk taşımayan hastaların bu ameliyatı olmasının temel paketten çıkarılması tavsiye edildi. 

Hangi hastaya bu tedavinin uygulanacağına ise enstitünün hazırladığı bir rehberle karar verilecek. 

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!
©SONHABER.EU