Hollanda'nın özellikle büyük şehirlerinde bir çok koronavirüs enfeksiyonu meydana gelirken, Amsterdam, Rotterdam, Lahey ve Eindhoven nispeten bu süreçte ağır darbeler aldı. Bu nedenle Hollanda hükümeti, büyük şehirlerde yaşayan Türk kökenli vatandaşlarını koronavirüs enfeksiyonlarının önlenmesi hakkında daha iyi bilgilendirmek istiyor.

Enfeksiyonların çoğu ev ortamında gerçekleşiyor

Büyük şehirlerde bir çok enfeksiyonun ev ortamında gerçekleşmesi ise dikkat çekiyor.  Bir doğum günü partisine hala çok fazla misafir davet ediliyorsa ya da ebeveynleri veya aile büyüklerini ziyaret eden çocukların ya da torunların yeterince mesafe bırakmamaları enfeksiyona davetiye çıkarıyor. Örneğin evde herkesin tatlı tatlı bir sohbet ettiği ortamda sosyal mesafeyi unutuyoruz veya aynı kaseden yemek, çerez vs yenilerek kuralları tamamen hiçe sayıyoruz. Yoksa yanlışlıkla hala aynı bardaktan bir şeyler içmeye devam mı ediyoruz? Öyle ya da böyle, genellikle ev ortamında biraz fazla dikkatsiz davranıyoruz.

Test sonucunu bekleyene kadar kendimizi karantinaya almak zorundayız

Yaygın bir yanılgı ise korona testimizin sonucunu bekleyene kadar evde kalmak zorunda olmadığımızdır. Çoğu insanın yalnızca şikayetleri varsa test yaptırdığından, testten hemen sonra eve dönmeyi ve sonuçları alana kadar evde izole olmayı ihmal ediyor. Sonuç negatifse yani korona virüsünüz yoksa tekrar dışarı çıkabilir ve günlük rutin hayatınızı kurallar çerçevesinde sürdürebilirsiniz. Sonuç pozitifse eğer yani korona virüsüne yakalandıysanız evde daha uzun süre kalmanız ve karantina kurallarına uymanız gerekmektedir. GGD bu tür durumlarda, sizinle, partnerinizle veya ailenizle nasıl bir süreç yaşamanız gerektiği konusunda sizi bilgilendirmeye devam edecektir.

Korona gerçekten aramızda dolaşıyor

Hollanda İstatistik Bürosu (CBS) verilerine göre, Hollanda'daki ilk korona dalgası sırasında virüsün etkilerinden dolayı 10 binden fazla kişi hayatını kaybetmiştir. Tamamen koronavirüs odaklı ölümlerin yanısıra virüsün tetiklediği başka hastalıklarda can kaybına yol açtığı için böyle bir rakam ortaya çıkıyor.  İkinci korona dalgası sırasında da binlerce kurban maalesef eklenmeye devam ediyor.
Virüsün sonuçları bu nedenle hala çok fazla küçümsenirken, genç gruplar genellikle sadece hafif şikayetler altında bu süreci atlatıyor. Bununla birlikte, gençler genellikle ebeveynlerine, aile büyüklerine veya diğer insanlara bulaştırarak az direnci olan insanlara virüsü yayıyor. Ayrıca istatistiklere göre obezite hastalarının koronavirüsten daha ciddi bir şekilde etkilendiğini görüyoruz. Obezitenin Türk kökenli Hollandalılar arasında Hollandalılara göre daha yaygın olduğunu istatistiklerden anlıyoruz.

Korona hakkında farklı dillerde güncel bilgilere ulaşabilirsiniz

Hollanda hükümeti, www.coronatalen.nl web sitesinde Kovid-19 hakkında bir çok bilgiyi farklı dillerde paylaşmaya devam ediyor. Örneğin, Türkçe broşürler buraya tıklayarak indirilebilir. Web sitesi güncel bilgilerle düzenli olarak güncellenirken, ayrıca özellikle Türk kökenli Hollandalılara odaklanan bilgi videoları da yer alıyor. Bilgilendirme videolarını da bu web sitesini ziyaret ederek bulabilirsiniz.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©SONHABER.EU