NRC ve Zembla tarafından yapılan araştırmanın sonucu, diyabet hastalarının kullandığı iki ilaç ile birlikte diğer ilaçların içeriğinde NDMA (N-nitrosodimethylamine ) bulunduğu tespit edilirken, bu ilaçlar için henüz iade çağrısının da yapılmadığı ortaya çıktı.

RIVM, farklı firmalar tarafından üretilen 12 ayrı marka üzerinde yapmış olduğu araştırma sonucunda iki ilacın içeriğinin standartların üzerinde kanserojen madde içerdiğini tespit etti.

Geçtiğimiz iki yıl boyunca aksayan denetimler sonucu bir çok insanın kanserojen madde içeren bu ilaçları kullandığı anlaşılırken,  hastaların ne gibi sonuçlarla karşılaştıkları ve sağlıklarına ne gibi zararlar verildiği ise henüz bilinmiyor.

Söz konusu ilaçların içeriğinde bulunan NDMA maddesinin, hayvanlar üzerinde yapılan testlerinde kansere yol açtığı bilimsel olarak kanıtlanırken, yüz binlerce kalp, tansiyon ve mide asidi rahatsızlığı çeken hastaların bu ilaçlardan hap ve şurup olarak 5 milyon dozdan fazla kullanıldığı belirtildi.

Uzmanlar, Hollanda'nın ilaç firmalarına ve verilerine çok fazla güvendiğine ve denetlemelerin yeterli seviyede yapılmadığına dikkat çekerken, halk sağlığı için daha sıkı ve yeterli bir denetleme mekanizmasının hayata geçmesini istiyorlar.

Hollanda'da, 2018 ve 2019 yıllarında içeriğinde NDMA tespit edilen bir tansiyon düşürücü (valsartan) ve bir de mide asidi düzenleyici (ranitidine) ilacın eczanelere iade edilmesi çağrısı yapılmıştı.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!
©SONHABER.EU