Hollanda’da, yaygın kullanılan diyabet ilacı metformin hidroklorürün, kansere neden olan bir bileşeni aşırı düzeyde içerdiği gerekçesiyle geri çekildiğini ve Hollanda'da satışının durdurulduğu açıklandı.

Ayrıca elinde bu ilaçı bulunduranlar kullanamaları konusunda uyarıldı ve ellerindeki ilaçları geri aldığı eczanelere iade etmeleri ve Aile hekimi ile görüşmeleri tavsiye edildi.

Avrupa ilaç Kurumu (European Medicines Agency, (EMA) tarafından yapılan araştırmalarda Centrafarm, Consilient Health ve TEVA firmalarınca üretilen farklı diyabet ilaçlarında yüksek oranda kanserojen maddeye rastalandığı ve bu firmalara ait 39 farklı ilaçın piyasadan geri çekilmesinin kararlaştırıldığı belirtildi.

Avrupa ilaç Kurumu (European Medicines Agency, (EMA) bu hafta yayımladığı açıklamaya göre, yavaş salınımlı metformin hidroklorür tabletlerindeki “muhtemel bir kanserojen" diye nitelenen NDMA seviyesi, günlük alım limitinden, yani 96 nanogramdan daha yüksek.

Kan şekeri seviyesini düşürmek için tasarlanan metformin tabletleri, tip iki diyabetin tedavisinde kullanılıyor.

Hollanda'da yaygın olarak kullanılan 'metformine' diyabet ilacını 655.000 hastanın kullandığı biliniyor. Metformine'İn içerdiği 'N-nitrosodimethylamine diğer adıyla NDMA kanserojen madde olarak tanımlanıyor ve kullanılması yasak. 

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©SONHABER.EU