Hollanda’dan Almanya’ya seyahat, iş, alışveriş veya aile ziyareti için gidenler, ülkede uygulanan 2G-plus uygulamasından olumsuz etkileniyor. Sağlık Bakanı Kuipers, durumu açıklığa kavuşturmak için Sağlık Konseyi’nin konuyu araştırmasını istedi. 

Hollanda’da üç aşısını da yaptırmış, Corona belgesi onaylanmış kişilerin Almanya’da sorun yaşadığı ortaya çıktı. Vatandaşlar; ülkede değişen korona kuralları nedeniyle mağazalara veya kafelere alınmıyor. Gerekçe ise yaptırdığı aşının Janssen marka aşı olması. 

Elde edilen bilgilere göre; Almanya’da 14 ocak itibariyle, Johnson & Johnson markalı aşı yaptırmış kişiler “tam aşılı” olarak tanımlanmıyor. Bir örnek vermek gerekirse, ilk aşısı Janssen, ikinci aşısı Biontech/Pfizer veya Moderna olanlar, mecburen 3. doz aşı yaptırmak zorunda. 

Başbakan Rutte da Janssen aşısı yaptırmıştı!
Bu hafta içinde Sağlık Bakanı Ernst Kuipers konuya ilişkin olarak Temsilciler Meclisi’nde yaptığı açıklamada, durumu “üzüntü verici” olarak değerlendirdi. Bakan Sağlık Konseyine Janssen aşısı ile aşılanan kişilere, ekstra bir aşı yapılıp yapılmayacağını araştırmasını isteyeceğini, dile getirdi.

Bakan Kuipers Almanya'daki kısıtlamaların Başbakan Rutte için de geçerli olduğunu Çarşamba günü yapılan Meclis görüşmesinde fark etti. Bakan, Rutte’nın Janssen'e ek olarak ikinci bir aşı yaptırdığını söyledi. 

Sıkı 2G+ politikası
Almanya’da sokağa çıkma yasağı gibi bir kural yok ancak zorunlu ürünler dışındaki ürünlerin satışının yapıldığı noktalarda katı bir 2G-plus politikası uygulanmakta. Bu nedenle kişilerin tam aşılı veya hastalığı geçirmiş olduğunu belgelemesi gerekmekte. 

Öte yandan kafe veya restoran gibi bir mekana girmek isteyenler (örneğin 1 Janssen aşısı sonrası 1 kere mRNA aşısı olanlar) korona belgelerinin yanı sıra bir de negatif sonuçlu test belgesini göstermek zorunda. 

Almanya’da 3.doz aşı tavsiyesi
Alman aşı komitesi StiKo, Janssen ile ilgili tavsiyesini özellikle koronavirüsün delta varyantının hakim olduğu dönemde değiştirdi ve bu aşının hastalığa karşı yeterli düzeyde koruyucu olmadığını açıkladı.

Bu açıklama üzerine Ekim ayından itibaren Almanya’da Janssen aşısından sonra başka bir mRNA aşısı yapılması tavsiyesinde bulunuldu. Daha sonra ise bu tavsiye; daha da bulaşıcı omikron varyantı göz önüne alınarak 3.doz aşı olunması gerektiğine çevrilmişti.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU