Utrecht Belediyesi Hollanda’da bir ilke imza attı. Dün yapılan belediye meclisi görüşmesinde, şehirde görev yapan Sivil Kontrol Memurları’nın (BOA) görev saatleri içinde başörtüsü veya kipa (Yahudi erkeklerin kullandığı başlık) kullanabileceklerine karar verdi.

Halihazırda belediye görevlilerinin, mesai saatlerinde dini veya ideolojik ifadeler içeren eşyalar kullanmalarına izin verilmemekte. Bu kural ilk kez DENK Partisi Utrecht grubu inisiyatifiyle sunulan önerge sayesinde değişiyor. 

Belediye Meclisine sunulan önerge 34 lehte ve 9 aleyhte oyla kabul edildi. Kabul edilen önergenin en geç yaz aylarına kadar uygulamaya gireceği tahmin ediliyor.

Önergeyi Student&Starter partisi ve PvdD ile birlikte sunan DENK, Utrecht'in ‘çeşitliliğin’ ve ‘kapsayıcılığın’ teşvik edildiği bir şehir olması gerektiğini ancak, şuanda şehirde görevli olan memurların, dini veya felsefi bir ifadeyi görünür kılmasına olanak tanınmadığını belirtti. ABD, Kanada ve İsveç gibi diğer bazı ülkelerde buna daha uzun süre önce izin verildiğini belirten DENK, Utrecht’in bu alanda sosyal değişimi yaratan öncü bir şehir olacağını düşünüyor.

BOA ACP sendikası ise bu düşüncelere katılmıyor ve Utrecht konseyinin kararını eleştiriyor. Sendika başkanı Richard Gerrits'e göre, BOA’ların başörtüsü takması aslında istenmeyen bir durum. Üniformalı kişilerin tarafsızlığı yayması gerektiğine inandıklarını belirten Gerrits, “Her kökenden personelimiz var, ancak hepsi aynı üniforma içinde çalışıyor." dedi. Gerrits’e göre belediye meclisinin bu kararı tamamen siyasi içerikli bir karar.

BOA ACP sendikasının yaptığı eleştirilere yanıt veren DENK Utrecht Grup Başkanı Mahmut Sungur, Son Haber’e yaptığı açıklamada, “tarafsızlığı insanların giyimlerinde aramak yerine, onların davranışlarına bakmak gerekir” dedi. 

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU