Hollanda'da koalisyon hükümetinin ortakları CDA, D66 ve CU partileri, Avrupa Birliğinin NATO müttefiki Türkiye'ye silah ambargosu uygulamasını ve böylece Türkiye'nin son dönemlerde farklı bölgelerde krizlere müdahil olmasının cezalandırılmasını istiyorlar. 

Dün Hollanda temsilciler meclisinde dışişleri bakanlığının bütçesi görüşülürken bu partiler tarafından verilen teklife göre; Ankara hükümeti, Doğu Akdeniz ve Libya krizlerinde uluslararası hukuku çiğneyerek müdahale ettiği ve Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin Yunanistan'a ait bölgelerde sondaj çalışması yaptığı iddia edildi. 

Doğu Akdeniz'de deniz yetki alanlarının belirlenmesi konusunda Avrupa mahkemelerine gitmeye cesaret edemeyen Yunanistan'ı haklı gören bakış açısının yanında, aynı şekilde Libya'da Birleşmiş Milletlerin tanıdığı, hukuki hükümeti değil darbeci Hafter'i desteklemeyi normal görüyorlar. 

Dağlık Karabağ sorununda, uluslararası tüm anlaşmaları ve Birleşmiş Milletler kararlarını tanımayarak Azerbaycan topraklarını işgal eden Ermenistan'ı haklı göre vekiller, bu sorunda da haklı tarafta duran Türkiye'nin cezalandırılmasını istiyorlar. 

CU partisinden Jol Voordewind'e göre; resmen yalanlansa da, herhangi bir delil olmasa da Türkiye, Ermenistan'a karşı savaşmak üzere Suriyeli savaşçıları bu topraklara taşıyarak suç işlemiş sayılmalı. 

Bu iddiayı ise, bir ajansta yayınlanan ve Türkiye'deki muhalefet sözcülerinden birinin televizyonda söylediği bir kaç cümleye dayandırıyorlar. 

Aynı şekilde D66 partisinden Sjoerd Sjoerdsma da, Erdoğan ismini anarak, ona bir ders verilmesi gerektiğini ve silah ambargosunun en iyi cevap olacağını savundu. 

CDA'dan Martijn van Helvert ise bir adım daha ileri giderek, Türkiye'nin haydut devlet olma sınırına geldiğini ve NATO mütteFiki olsa da silah ambargosu uygulanarak sivil halkın korunmasını istediklerini söyledi. 

Koalisyon ortaklarına göre Hollanda hükümetinin, sınırları aşan bu tavırlarına karşı Avrupa Birliğinin Türkiye'ye silah ambargosu koyması için çalışmalar yapması gerekiyor. 
Teklifin hükümet tarafından nasıl karşılanacağı ve ne gibi çalışmalar yapacağı bilinmiyor.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©SONHABER.EU