Bireysel bankacılığın yanı sıra serbest çalışanlar ve küçük girişimciler için finansal konularda destek sağlayan Knab şirketinin, kamuya açık parlamento belgeleri ve 2 bin 6 yüz kişiyle yaptığı bir analize göre, bu yıl aslında mükelleflere ödenebilecek 163 milyon euroluk vergi iadesi, Vergi Dairesi’nin kasasında kaldı. 


Ortalama Vergi İadesi uygulaması nedir?

Son beş yıl içinde gelirinde dalgalanmalar yaşayan kişilerin vergi iadesi talep etmelerine olanak sağlayan, Ortalama Vergi İadesi (middelingsregeling) uygulamasından haberdar olmayan binlerce kişi, alacakları yüzlerce euroyu da Vergi Dairesi’ne bırakmış oluyor. Bir yıl yüksek, ertesi yıl daha düşük bir vergilendirme dilimine tabi olan bu kişilerin geliri, aslında son 3 yıllık ortalamaya göre hesaplanabiliyor. Ancak çoğu kişi bu uygulamadan haberdar bile değil.


Her yıl daha fazla

Vergi makamlarının Ortalama Vergi İadesi uygulamasına göre hesaplamasıyla, mükelleflere ödediği vergi iade miktarı her yıl artıyor. 2016'da kişi başına 1600 euro vergi iadesi ödenirken, bu miktar 2020'de 3100 euroya kadar çıkmış.

Knab’ın yaptığı araştırmaya göre, vergi mükelleflerinin yüzde 49’u bu uygulamadan haberdar değil. Yüzde 20’lik bir kesim ise böyle bir uygulamadan haberdar ancak nasıl başvurulacağını bilmiyor. 

Maliye Bakanlığı tarafından 2018 yılında yapılan bir değerlendirme; Ortalama Vergi İadesi uygulaması yoluyla vergi iadesi almaya hak kazanan 350 bin kişi olduğunu ancak bu kişilerin yalnızca yüzde 15'inin başvuru yaptığını gösteriyor. Bakanlık başvuru yapanların yarısından biraz fazlasının ücretli bir işte çalıştığını, geri kalanının ise serbest çalışan (zelfstandig ondernemer) olduğunu beyan ettiğini, söylüyor. 


Başvuranlara ödenen vergi iadesi miktarı

Vergi Dairesi 2017 yılında, Ortalama Vergi İadesi uygulamasına başvuran kişilere toplamda 87 milyon euro ödemiş. Buna hakkı olan herkes uygulamadan yararlanmış olsaydı, Vergi Dairesi bu miktarın dört katı, yani 348 milyon euro ödemiş olacaktı.

AD gazetesine bir açıklama yapan Knab finans uzmanı Oskar Barendse  “Bakanlığa göre, Vergi Dairesi 2021'de 2017'le aynı miktarda ödeme yapmalı. Ancak 'sadece' 185 milyon ödemesi bekleniyor. Bu, hepimizin yaklaşık 163 milyon euroyu kaçırdığımız anlamına geliyor” şeklinde ifade kullandı.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU