Emlak piyasasındaki dalgalanma, yeni konut sayısının azlığı, arzın yükselmesi, konut fiyatlarını da direk olarak etkiledi. Emlak derneği NVM'den alınan rakamlara göre, yılın üçüncü çeyreğinde satılan evlerin yüzde 80'i ev sahiplerinin talep ettiği fiyatın üzerinde satıldı.

Son üç ayda konut alıcıları ortalama olarak konut sahiplerinin istediği fiyattan yüzde 8,6 daha fazla ödedi. İstenen fiyat ile satış fiyatı arasındaki fark, Bitişik nizam konutlarda (tussenwoningen) yüzde 10,7, müstakil evler içinse yüzde 4,1 oranındaydı.

NVM konut departmanı başkanı Lana Gerssen bu gelişmeyi, "Bu dar pazarda, alıcıların bilinçli olarak diğer alıcıları geride bırakmak için en fazla ücreti teklif ettiğini görüyoruz." şeklinde açıkladı.

Son altı yılın en düşük rakamı

Bu yılın üçüncü çeyreğinde satışı yapılan konutların sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29 gerileyerek 32.000 konuta indi. Bu rakam son altı yılın en düşük rakamı olarak kayda geçti. Öte yandan ortalama satış fiyatı 419.000 euro oldu, bu da yüzde 19'luk bir artış anlamına geliyor. Satışa çıkan evlerin, satılık listesinde kalma süresi ise ortalama 23 gün oldu.

Yeni inşaatlarda da durum aynı

Yeni inşaatlar için de durum pek farklı değil. Bu yapılarda da fiyatlar keskin bir şekilde yükselirken, arz aynı keskinlikte düşüyor. Ortalama olarak alıcılar, son üç ayda yeni inşa edilmiş bir ev için, bir yıl öncesine göre yüzde 13,6 daha fazla ödedi. Son üç ayda, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 15 daha az yeni ev satışı yapılırken, ortalama ödenen miktar yüzde 13,6 artarak 455.000 euroya yükseldi.

Toplumdaki uçurum büyüyor

Konut piyasası, kısmen sınırlı arz nedeniyle bir süredir zor anlar yaşıyor. Geçen ayın sonunda 16.500 konut satılıktı. Bu sayı, NVM'nin piyasadaki verileri ölçmeye başlamasından bu yana,  bir çeyreğin sonunda hiç bu kadar düşük olmadı.

NVM başkanı Onno Hoes, giderek daha fazla insan için ev satın almanın  zorlaştığını söylüyor. Bu durumun, ev sahipleri ile ev arayanlar arasındaki uçurumu genişlettiğine dikkat çeken Hoes, siyasileri harekete geçmeye çağırıyor.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU