Kiralık konut platformu Pararius tarafından açıklanan 2021'in dördüncü çeyreğine ilişkin rakamlarda, Hollanda’da sadece sahibi tarafından kullanılan evlerin değil, aynı zamanda kiralık mülklerin de hiç olmadığı kadar zamlandığı ortaya çıktı.

Pararius verilerine göre, özellikle Rotterdam ve Eindhoven'daki kiralar son aylarda keskin bir şekilde arttı.

Geçen yılın son çeyreğinde metrekare başına alınan rakamlara bakıldığında, 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 5,3 zamlandığı görülmekte. 

Pararius; bu rakamların şirketin 11 yıl önce ölçüm yapmaya başlamasından bu yana alınan en yüksek kira bedelleri olduğunu belirtti.

Pararius yöneticisi Jasper de Groot'a göre kiralardaki artışın başlıca nedeni; özel sektördeki kiralık mülk arzının küçülmesi ve sahibi tarafından kullanılan evlerin piyasasında yaşanan sıkıntılar. 

Başka bir değişle; geliri yüksek olan birçok kişi/aile sosyal konutlardan bir ev kiralayamıyor ancak bir konut da satın alamıyor. Bu nedenle daha çok özel sektörden ev kiralama yolu tercih ediliyor, ancak bu sektörde de arz sınırlı düzeyde kalıyor. Bu da kiraların artmasına neden oluyor.

En fazla artış Eindhoven’da
Pararius verilerine göre Hollanda’da Eindhoven'daki oranlar diğer büyük beş şehirdekilere göre hızlı bir artış gösterdi. 

Eindhoven’da kiralar 2020'nin son çeyreğine kıyasla 2021’in aynı döneminde yüzde 11,7 arttı. Rotterdam’da bu artış yüzde 9,7 ve Den Haag’da yüzde 6,7 oranında oldu.

Amsterdam'da kiralar ortalama yüzde 1,7 arttı, ancak başkentteki kira bedelleri ülkenin geri kalanından çok daha yüksek. 

Amsterdam’da bir kiracı metrekare başına ortalama 22,45 euro öderken Eindhoven’daki bir kiracı 15,76 euro ödüyor.

Hollanda'da ortalama metrekare başına ödenen aylık miktar ise 17.02 euro.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU