Hollanda'da 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak yeni sisteme göre, banka ATM'lerinden nakit para çekmek veya yatırmak isteyen vatandaşlar, belli bir miktardan sonra daha fazla işlem parası ödemek zorunda kalacak.

Bu uygulamaya ilk önce ABN Amro Bankasının başlayacağı belirtiliyor. Banka yıl içerisinde 12 bin euro nakit çeken bir kişiden, sonraki her nakit para çekiminde, çekilen miktarın yüzde 5'ini işlem parası olarak alacak. Buna ek olarak ayrıca 5 euro da komisyon alacak. Para yatırma işleminde ise yatırılan miktarın yüzde 1'i işlem parasına kesilecek. Rabobank ise yaz döneminden sonra bu uygulamaya geçmeye hazırlanıyor.

Endişe verici

Hali hazırda piyasada nakit ile yapılan işlemlerin devam ettiğini belirten Bütçe Enstitüsü Nibud yetkilileri ise durumdan endişe duyuyor.

Özellikle zihinsel engelli, düşük eğitim seviyesine sahip veya yaşlı bireylerin dijital işlemlere alışkın olmadığını belirten yetkililer, kimsenin nakit para ile işlem yapmamaya zorlanamayacağını vurguluyor.

Tüketici Derneği ve yaşlılar dernekleri daha önce nakit çekmenin ekstra maliyetleriyle ilgili endişelerini belirtmiş, bu uygulamaya tepki göstermişti.

ABN Amro, eleştirilere verdiği yanıtta, yaşlıların ve savunmasız kişilerin uygulamadan etkilenmeyeceğini söylüyor.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU