Merkezi İstatistik Bürosu (het Centraal Bureau voor de Statistiek - CBS) Aralık ayı enflasyon oranlarını açıkladı. Hollanda’da uygulanan kriterlere göre hesaplanan aralık ayı enflasyonu yüzde 5,7 olarak çıktı. CBS’e göre 2021 yılı yıllık enflasyon oranı yüzde 2,7 oldu.

Diğer şeylerin yanı sıra giyim ve ayakkabı fiyatlarının da enflasyon artışında etkili olduğunu belirten CBS, buna rağmen en yüksek etkinin enerji fiyatlarından kaynaklandığını kaydetti. CBS’e göre hayatın bu kadar hızlı bir şekilde daha pahalı hale gelmesindeki başlıca neden, gaz, elektrik ve bölgesel ısıtma gibi enerji fiyatlarındaki artış. 

Yüksek enerji fiyatları geçen yılın kasım ayında görülen yüzde 57,4’lük enflasyon ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,2'ye yüksekti. 

Fiyatlar 1982'den beri hiç bu kadar hızlı yükselmedi, ancak Aralık ayında daha da arttı. CBS, aralık ayı enerji fiyatlarının 2020'nin aynı ayına göre neredeyse yüzde 75 artığını açıkladı. 

Enerjinin dışında en fazla fiyat artışı görülen ürünler arasında gıda geldi. Aralık ayında gıda fiyatları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 arttı. Gıda ürünleri içinde en fazla artış et, sebze ve meyvede yaşandı.

Aralık ayında benzin ve motorin fiyatları Kasım ayına göre biraz daha düşük seyretmesine rağmen 2020 yılı Aralık ayı rakamlarına göre, yüzde 28 daha yüksekti.

Eurostat’a göre Hollanda'da enflasyon yüzde 6,4

Geçtiğimiz hafta Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat tarafından açıklanan Euro Bölgesi aralık ayı enflasyon rakamlarına göre Hollanda’daki enflasyon oranı yüzde 6,4 olduğu açıklanmıştı. 

Eurostat tarafından kullanılan Avrupa Harmonize Tüketici Fiyatları Endeksi (HICP), Avrupa Birliği Üye Devletlerinin enflasyon oranlarını karşılaştırmak için geliştirilen bir yöntem. 

Hollanda Ulusal Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile HICP arasındaki temel fark, her iki endekslemede kullanılan mal ve hizmet paketlerinin değişiklik göstermesi. Örneğin TÜFE'de, sahibi tarafından kullanılan bir evde yaşamanın bedeli de kira bedeline dahil ediliyor ancak HICP değerlendirmesine dahil edilmiyor. 

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU