Hollanda Dışişleri Bakanı Kaag bugün öğle saatlerinde sonlandırılan tahliyelerle ilgili yaptığı açıklamada, geri çekilmenin 'acı bir an' olduğunu belirtirken, geçen dönemin tüm büyük çabalarına rağmen, Afganistan'da tahliyeye hak kazanan yüzlerce kişinin şuanda tahliye edilemeyeceğini duyurdu.

Bakan; Amerikalı yetkililerin havalimanına yönelik bombalı intihar saldırısı ihbarının alınması nedeniyle, Hollanda'nın tahliyesinin perşembe günü sonlandırılması gerektiğini ilettiklerini aktardı.

Dışişleri Bakanı, Hollandalı askerlerin durduğu yer olan 'Hollanda Noktası' üzerinden kampa dün gece, 118 Hollandalının içinde bulunduğu üç otobüsün girdiğini, tahliyenin son saatlerinde de yaklaşık 200 kişinin daha havalimanına ulaşmayı başardığını belirtti.

Hollanda şuana kadar yaklaşık 2000 kişiyi tahliye etti. Tahliye edilen kişilerin arasında Hollandalılar, yerel elçilik çalışanları, Hollanda ordusuna yardım eden Afganlar, tercümanlar, gazeteciler, insan hakları savunucuları, avukatlar ve Taliban tarafından öldürülme riski yüksek olan diğer insanlar bulunmakta. Tahliye için uygun yüzlerce insan ise geride kaldı.

Bakan Kaag'a göre, geride kalan insan sayısı hakkında bir bilgi yok. Hollanda, halen yolda olan veya halihazırda havalimanında bulunan kişilere havalimanını terk ederek güvenli bir sığınak aramaları tavsiyesinde bulunuyor.

Kalanlara ne olacak?

Dışişleri Bakanlığı'na göre, Afganistan'da kalan insanları Hollanda'ya getirmek için başka yollar aranacak. Hollanda pasaportu sahiplerinin konsolosluk yoluyla  ticari uçuşlarla mı, müttefiklerle anlaşmalar yoluyla mı yoksa uzun vadede Taliban ile anlaşılarak mı getirilecekleri henüz bilinmiyor.

Taliban hükümetinin Batı ile ne ölçüde diplomatik ilişkiler kurmayı planladığı ve ticari havacılığın ne zaman yeniden başlayacağı bilinmediği için bu yöntemlerin hangisinin uygulanabileceği de belirsiz.

Hollandalı kriz diplomatlarının şimdilik komşu ülke Pakistan'ın başkenti İslamabad'da bulunduklarını belirten Bakan Kaag, "Tahliye hakkına sahip olanlara geri dönme taahhüdü devam ediyor. İngilizler, Fransızlar ve Almanlarla üst düzey temas halindeyiz.” dedi.

Belçika da tahliyeleri bugün durduruyor

Belçika Başbakanı Alexander de Croo, havalimanına yönelik terör saldırısı tehdidi nedeniyle durdurma kararı aldıklarını, şimdiye kadar 1400'den fazla kişiyi ülkeden çıkarabildiklerini açıkladı.

Kabil ve İslamabad arasında 23, İslamabad'dan ülkeye 5 uçuş gerçekleştirildiğini belirten de Croo, "Red Kite" adı verilen operasyonda aralarında Belçika vatandaşları, ülke için çalışan Afganlar ve aileleri ile çoğu Hollandalı olmak üzere Avrupa vatandaşlarının bulunduğu 1400'den fazla kişinin İslamabad'a götürüldüğünü duyurdu.

Fransa'nın son tahliyesi cuma günü

Fransa Başbakanı Jean Castex, Afganistan'dan tahliye operasyonlarının cuma günü sonlanacağını  bildirdi.

Castex, Afganistan'dan Fransızları ve Fransa'ya yardım eden Afganistanlıları ülkeye getirdiklerini duyurdu.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU