Hollanda Ulusal Aile Hekimler Derneği (LHV), ülkeye ilk gelmesi beklenen Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının uygulanmasında ve korunmasında büyük sorunlar yaşanacağını ve kendilerinin bu imkana sahip olmadıklarını bildirdiler.

Aşının saklanma süresinin çok sınırlı olduğunu ve ancak -70 derecelik özel dolaplarda dondurularak korunabildiğini belirten birlik yetkilileri, bunun Aile Hekimlerinin muayenehanelerinde sağlanmasının mümkün olmadığını düşünüyorlar.

Aile Hekimlerinin -70 derecede saklama imkanı yok

“Aşı hem çok sayıda paketlenerek geliyor hem de çok özel şartlarda korunması gerekiyor” diyen birlik yetkilisi bir doktor, “bir seferde bin doz aşının bir Aile Hekimine geldiğini düşünelim, çok kısa sürede bunu uygulaması mümkün olmadığı gibi saklama imkanı da olmayan doktor ne yapacak” diye sordu.

Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının bu ay sonunda Avrupa genelinde onay alması ve ilk dozların 4 Ocak itibariyle Hollanda’ya ulaşması bekleniyor. Ülkeye gelecek doz miktarının yaklaşık 1 milyon olduğu ve bununla da 450 bin civarında kişinin aşılanması planlanıyor. Kişi başına 2 doz kullanılan aşının üretimi devam ettiğinden düzenli olarak ilave alımlar yapılarak aşı sürecinin tamamlanması sağlanacak.

Ancak Hollanda ev doktorları, aşının ülkeye gelişi ve kullanılacağı sağlık merkezlerine dağıtımının da sorun olacağına dikkat çekiyorlar.  ActiZ ve Verenso gibi bazı sağlık kuruluşları da aşılamaya başlamak için yapılan planlamaların gerçekçi olmadığını düşündüklerini açıkladılar.

Sağlık bakanı De Jonge ise, endişeleri anladığını ancak 4 Ocak’ta aşılamaya başlayabileceklerini söyledi. Herkesin hazırlıklarını yaptığını ve yapılması gereken bazı işler olduğunu da belirten bakan, 4 Ocak’ta her şeyin hazır olacağını düşünüyor.

Aşı ilk etapta, sayıları 155 bini bulan, yaşlı bakım evlerinde kalanlara ve zihinsel engellilere uygulanacak. ayrıca bu kurumlarda çalışan sağlık personeline de yapılacak.

İkinci aşamada ise ev doktorları, sayıları 5 milyon civarında olan yaşlılara ve kronik hastalara aşı yapacak.

Aşılamaların bir sonraki aşamasında ise GGD tarafından çadırlar kurulması ve bir planlamaya göre isteyenlere aşı yapılması söz konusu olacak.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©SONHABER.EU