Hollanda Salgın Yönetim Ekibi (OMT) tarafından bugün yayınlanan korona tedbirleri ile ilgili tavsiyede 1. gruptaki ilkokul öğrencilerinin denetimli olarak ve düzenli bir şekilde korona testi yapılmasının daha iyi olacağı belirtildi.

Bilindiği üzere kısa bir süre önce karar verilen korona tedbirleri kapsamında, altıncı, yedinci ve sekizinci sınıflardaki öğrencilerin haftada iki sefer, kendi kendine yapılan nazal testi (burunsal, genizden, geniz yoluyla alınan) uygulamasına karar verilmişti.

Geçen Cuma günü yapılan istişarelerin ardından bugün çevrimiçi olarak yayınlanan OMT tavsiyesinde, 'enfeksiyonların alt yaş gruplarında da görüldüğü’ belirtilerek, ilkokul çocuklarının ebeveynlere, büyükanne ve büyükbabalara yayılan bir enfeksiyon kaynağı olduğuna dikkat çekildi.

OMT bu nedenle birinci gruptan itibaren tüm ilkokul çocuklarının, haftada iki kez hızlı antijen testi (veya kendi kendine test) ile test edilmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu.  


De Jonge: Test politikasını genişletmeyi düşünmüyoruz

OMT’nin yeni tavsiyesini değerlendiren Sağlık Bakanı Hugo de Jonge kabinenin şu an için test politikasını genişletmek istemediğini ayrıca bu uygulamanın pratikte imkansız göründüğünü açıkladı.

Bu durumun çok miktarda test kiti sipariş edilmesini ve lojistik olarak düzenleme yapılmasını gerektirdiğini belirten Bakan De Jonge, bu nedenle uygulamanın kısa vadede düzenlenemeyeceğini düşündüğünü dile getirdi.


Noel tatili

OMT’in kabineye yaptığı önceki tavsiyelerinde okuldaki enfeksiyon sayılarını azaltmak için Noel tatillerinin bir hafta uzatılıp uzatılamayacağına bakılması gerektiği belirtilmişti.

Danışma organı, Noel sezonunda özellikle yaşlı aile üyelerine bulaşı önlemek için Noel tatilini bir hafta önce başlatmayı önerdi. 

OMT’ye göre 12 yaşından büyük çocukların çoğunluğu aşılanmış durumda, bu nedenle  daha alt gruptakilere daha fazla dikkat gösterilmesi gerekiyor.

Bakan De Jonge ise tatil döneminin uzatılmasının özellikle aileleri zor durumda bırakacağını, birçok ebeveynin çalıştığı için çocuklarının bakımını sağlamak zorunda kalacağını belirtti. 

De Jonge bu durumda uygulanmak istenilen tavsiyenin sorunu çözmek için yardımcı olmayacağını belirtti.

Sağlık Bakanı De Jonge daha sonraki bir aşamada grup 1'deki çocuklar için testlerin uygulanabilirliğine bakılabileceğini belirtirken, 14 Aralıkta yapılacak kabine açıklamasına kadar mevcut önlemlerin sonuçlarının da alınacağını sözlerine ekledi.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU