Sağlık Bakanlığı sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, bakanlığın korona testi yapan bir şirket hakkında, suç duyurusunda bulunduğu belirtildi. Sözcü şirket hakkında, sahte aşı sertifikaları verdiğine dair güçlü şüpheler bulunduğunu, şirketin CoronaCheck sistemine erişiminin engellendiğini ve bundan böyle Giriş Belgesi vermek için test yapamayacağını söyledi.

Bugün Telegraaf gazetesinde yer alan bir haberde ise suç duyurusunda bulunulan şirketin, Hollanda’nın en büyük ticari korona testi sağlayıcısı olan Spoedtest.nl olduğu açıklandı. Çıkan bu haber üzerine açıklama yapan şirket, suçlamaları reddetti.  

Bakanlığın şüphelerinin "tamamen asılsız" olduğunu belirten şirket direktörü Rasmus Emmelkamp, basına yaptığı açıklamada, şirket hakkında suç duyurusunda bulunulduğu bilgisini doğruladı ancak aşı kartları ile ilgili sahtekarlık iddialarını yalanladı.

"Mümkün olduğunca hileli olarak verilen aşı sertifikalarını engellemeyi amaçlıyoruz" diyen Bakanlık sözcüsü, polise yapılan suç duyurusunun yanı sıra Sağlık ve Gençlik Bakım Müfettişliği (de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd  - IGJ)’nin de durumdan haberdar edildiğini aktardı.

Bakanlık, hem sahte QR kodu oluşturmanın hem de satın almanın dolandırıcılık olduğunu ve yasal prosedürlerin devreye girdiğini belirtiyor ve ekliyor "Kendi sağlığınızı ve çevrenizdekilerin sağlığını tehlikeye atıyorsunuz." 

Hollanda’da QR kodu sahtekarlıkları artıyor

Hollanda’da QR kod dolandırıcılığı ilk kez ortaya çıkmıyor. En son geçtiğimiz hafta, GGD’nin Schiphol'deki merkezinde ortaya çıkartılan dolandırıcılıkta,  on binlerce sahte QR kodunun dolaşıma sokulduğu ortaya çıkmıştı. Ayrıca, taradığı her kodda “yeşil” ışık gösteren CoronaCheck Scanner cihazları da ortaya çıkartılmıştı. 

İki hafta önce ise NOS tarafından ortaya çıkartılan başka bir sahtekarlıkta, Telegram üzerinden sahte QR kodu satanların olduğu görülmüş, Bakanlık en az 60 QR kodunu bloke etmişti. 

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU