Doğum kontrol yöntemlerinin ücretsiz olması talebiyle, Clara Wichmann Ofisi, DeGoedeZaak ve 7300 müdahil davacı tarafından açılan dava, bugün Den Haag mahkemesinde karara bağlandı.

Mahkeme kararında, Hollanda'da hap veya spiral/halka olarak da isimlendirilen Rahim İçi Araç (RIA) gibi, doğum kontrolü yöntemlerinin kolay erişilebilir ve uygun maliyetli olduğu belirtildi. Mahkeme, kadınların bu bedeli ödemek zorunda olmasının, ayrımcılık olmayacağına hükmetti.

Davacılar tarafından sunulan argümanlardan biri kadınların masrafları üstlenmesinin ayrımcılık olduğu şeklindeydi. Bu iddiayı reddeden Den Haag mahkemesi, hükümetin bunun siyasi bir mesele olduğu savunmasını, kabul etti.

Mahkeme ayrıca, RIA ve hap gibi doğum kontrol yöntemlerinin  Hollanda'da yaygın olarak bulunduğuna ve aşırı pahalı olmadığına karar verdi.

Sadece belli bir kesim için ücretsiz

Doğum kontrolü, uzun yıllar temel sağlık sigortası paketinin bir parçasıydı, ancak tıbbi bir gereklilik olmadığı için 2011'de paketten çıkartıldı. 

Yürürlükte olan yasaya göre; sadece 18 yaşın altındaki kadınlar, hap için eksiksiz geri ödeme alıyor. 18 ila 21 yaşları arasındaki kadınlara da haplar ücretsiz, ancak bu miktar kişinin ödediği ek sigorta ücretinden (Eigen bijdrage) kesiliyor.

21 yaş üstündeki kadınlar ise sadece temel paketin yanısıra ekstra sağlık paketine sahipse, doğum kontrol hapına para ödemiyor.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU