Kral Willem Alexander; her sene eylül ayının üçüncü salı günü kutlanan Prens Günü'nde Den Haag Noordeinde Sarayı'ndan Meclis binasının yakınındaki tarihi Ridderzaal salonuna kadar olan yolda kullandığı ‘Altın Fayton’un, önümüzdeki yıllarda kullanılmayacağını açıkladı.

Yayınlanan video ile Altın Fayton’un Amsterdam Müzesindeki sergisinin şubat ayına kadar devam edeceğini ancak şubat ayı sonrasında kullanılmayacağını belirten Kral Willem Alexander, “Altın Fayton; ancak Hollanda hazır olduğunda tekrar kullanılabilecek. Şuanda durum böyle değil.” ifadesini kullandı.

“Vatandaşlar eşit olduklarını hissetmeli”

Açıklamasında “Hollanda'nın tüm vatandaşları eşit olduklarını ve adil fırsatlara sahip olduklarını hissetmelidir.” diyen Kral Willem Alexander,

bunun gerçekleşmesi halinde faytonun, “Hollanda halkı olarak demokrasimizi ve dayanışmamızı kutladığımız gün” olarak nitelendirdiği Prens Günü’nde tekrar kullanılabileceğini dile getirdi.

Tarihte hem gurur duyulması hem de öğrenilmesi gerekenler olduğunu belirten Kral Willem-Alexander konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“… Altın Fayton; ancak Hollanda hazır olduğunda tekrar kullanılabilecek. Şuanda durum böyle değil. 

Bu ülkenin tüm vatandaşları eşit olduklarını ve adil fırsatlara sahip olduklarını hissedebilmelidir. 
Herkes; ülkemizde inşa edilenlerin bir parçası olduğunu hissedebilmeli ve bununla gurur duyabilmelidir. Aynı şekilde; Doğuda veya Batıda özgür olmayan ataları olan Hollandalılar da. 

Biz sadece Anayasa'nın 1. maddesindeki gibi (eşit muamele ve ayrımcılık yapmama v.b.) güzel kanunlarla orada değiliz. Hollanda'da yaşayan ve ayrımcılığın acısını her gün hisseden insanlar olduğu sürece, geçmiş; zamanımızın üzerine gölgesini düşürecek ve henüz bitmiş olmayacaktır. 

Birbirinizi dinlemek ve anlamak, uzlaşmanın sağlanması ve insanların ruhlarındaki acıların giderilmesi için gerekli şartlardır. 

Uzun ve zorlu bir yol olsa da başarabileceğimizi biliyorum. Herkesin farklı duygularını çok iyi anlıyorum. Altın Fayton; ancak bu uzlaşma yolunda birlikte yürürsek, Hollanda halkı olarak demokrasimizi ve dayanışmamızı kutladığımız Prinsjesdag'da tekrar kullanılacaktır.”

Altın Fayton
Altın Fayton en son 2015 yılındaki Prens gününde kullanıldı.  Araç beş yıldan fazla süren bir restorasyondan sonra Amsterdam Müzesi avlusunda cam bir muhafaza içinde sergilendi. Restorasyon sürecinde Kral Willem-Alexander 1826'dan kalma Cam Fayton’u kullandı. 

Son yıllarda, faytonun yan panellerinde bulunan resimlerin kölelik geçmişine atıfta bulunduğu belirtilerek büyük tartışmalara neden olmuştu. 2016 yılında ise faytonun tamir masrafı hükümet ile muhalefet partileri arasında tartışmaya yol açmıştı.

Kral Willem Alexander’ın konuşmasını okumak için bu linke tıklayın.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU