Volkskrant gazetesinde yayımlanan bir haberde, geçtiğimiz yaz aylarında Başbakan Rutte'ye suikast hazırlığı içerisinde bulunduğu iddiası ile 22 yaşında Amsterdamlı Yavuz O gözaltına alındığı belirtildi. Bu habere istinaden açıklama yapan Savcılık, haberi doğruladı.

"Hepsini vurmak için gerekenlere sahip misin?"

Yavuz O. adlı kişinin Telegraam üzerinden katıldığı bazı gruplarda kışkırtıcı mesajlar yayınladığı belirtiliyor.

Savcılığın iddianamesine göre Yavuz O., yayınladığı mesajlarda, 'çoğu Hollandalı Rutte'den nefret ediyor", "Hepsini vurmak için gerekenlere sahip misin? Arabadan. Pencereyi aç. Silahı dışarı çıkart ve ateş et." şeklinde ifadeler kullanıyordu. Öte yandan Yavuz O. "Nişancılar/vurucular/silahlar/şiddet. Her şey mübah" sözleriyle de açıkça kendine 'protestocular' yerine 'revolüsyoner' arayışı içindeydi.

Yavuz O'nun bu planlarını sosyal medya dışında yüzyüze görüşmelerde de dile getirdiğini belirten savcılık, "Parlamentoyu basmaktan", "o lanet çetenin kanını dökmekten" ve "dışarıda bisiklete binerken Rutte'yi vurmaktan" bahsettiği ve ayrıca bir silah arayışında olduğunu kaydetti.

"De Bataafse Republiek"

Savcılık Yavuz O.'nun "De Bataafse Republiek" (Batavya Cumhuriyeti*) adlı Telegram kanalı  üzerinden, 9 Aralık 2020 ile 15 Temmuz 2021 tarihleri arasında paylaştığı mesajları nedeniyle, bir gün sonra gözaltına alındığını belirtti.

Bahsi edilen "De Bataafse Republiek"' adlı kanal, bu hafta başında yayınlanan kışkırtıcı ve tehdit edici mesajlar nedeniyle kapatıldı. 

Önümüzdeki hafta Den Haag mahkemesinde Yavuz O.'nun da bulunacağı bir ön duruşma gerçekleştirilecek. Savcılık Yavuz O. hakkında  "terör suçuna tahrik, böyle bir suça hazırlık için istihbarat toplamak ve terörle tehdit etmek" suçlamalarıyla hakim karşısına çıkacağını belirtiyor.

Batavya Cumhuriyeti: 

1794 yılında Hollandalı Yurtseverler Fransız ordusunun yardımıyla Oranje-Nassau Prensini devirerek Batavya Cumhuriyeti'ni kurdular. Bu cumhuriyet 1806 yılına kadar yaşadı. O tarihte Napolyon Bonapart Hollanda'nın yönetimine el koydu. Hollanda Krallığı'nı kurarak 5 Haziran 1806'da kardeşi Louis Bonaparte'ı Hollanda kralı ilan etti. Fransız yönetimi 1813'de Napolyon'un yenilmesine kadar devam etti. Nihayet 30 Kasım 1813'de Oranje-Nassau Prensi VI. Willem Lahey sahillerinde karaya çıkarak kendisini Hollanda kralı ilan etti. 1815 yılında Avusturya'nın elindeki bölgelerin katılmasıyla Birleşik Hollanda Krallığı'na dönüştü. Kaynak: Vikipedia

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU