Hollanda, özellikle Türk vatandaşlarına yeniden getirmek istediği dil ve uyum sınavını 1 yıl daha erteleme kararı aldı.

1 Aralık 2020 tarihinde Hollanda senatosundan geçen yeni zorunlu uyum yasası , 1 Temmuz 2021’den itibaren ülkeye yeni gelecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını kapsıyordu. Bu yeni yasanın 1 yıl daha ertelenmesi kararlaştırıldı. 

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yeni kanun yürürlüğe girecek. Ankara antlaşmasına rağmen Türkler için dil ve uyum sınavı tekrar zorunlu hale getirilirken, Hollanda’ya yeni gelen Türklere kalıcı oturma izni ancak uyum sınavını geçmeleri halinde verilecek. 

Daha önce neler olmuştu?

Avrupa Birliği (AB) dışından Hollanda'da yaşamak isteyen herkes 2007 yılından bu yana dil ve uyum sınavına girmek zorunda bırakılmıştı. Ancak, Ankara Antlaşması'nın 9'uncu maddesi (eşitlik ilkesi) ve Ortaklık Konsey Kararı 1/80, 13'üncü maddesine göre, Türkler için dil ve uyum sınavını zorunlu hale getirilmesini yasaklamaktadır. Hollanda'nın aile birleşimindeki en büyük engel olan 'yurtdışı dil ve uyum sınavı' 2011 tarihinden itibaren Türk vatandaşları için kaldırılmıştı.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©SONHABER.EU