Hollanda'da Türk Hava Yolları (THY) ile beraber 3 havayolu şirketi aleyhlerinde açılan 40 ceza davasında haklı bulundu. Hollanda makamlarının benzer konularda KLM'ye özel ayrıcalık tanındığı belirtilirken, aynı şartların THY ve diğer havayolu şirketlerine tanınmadığı kaydedildi.

THY ile beraber Delta Air Lines, Ryanair ve Air Maroc sahte veya yetersiz belgeleri olan göçmenlerin Hollanda'ya girişlerde çok az önlem aldıkları sebebiyle aleyhlerine ceza kesilmesine ilişkin dava açtı.

Havayolu şirketleri, kaçak göçmenler için 4 bin ile 8 bin Euro arasından değişen ceza ödüyor

Cezai yaptırım olarak havayollarının yeterli belgeleri olmayan her bir göçmen için ülkeye girişte 4 bin ile 8 bin Euro arasından değişen ücret ödemeleri gerekiyor.

Haber Aero'nun aktardığı habere göre THY ile birlikte 3 havayoluna ilişkin açılan 40 ceza davasını mahkemeye taşıyan havayolları, görülen davalar sonrası haklı bulundu ve haklarındaki ceza davaları düşürüldü.

Bu konuda geçerli olan yönergeye göre, Hollanda Cumhuriyet Savcılığı bu tür ihlalleri yürütmekle yükümlü. Ancak Hollanda'nın bayrak taşıyıcı havayolu KLM, bu noktada cezai yükümlülükten kaçınmak için Hollanda hükümeti ile Mutabakat Zaptı (MoU) şeklinde anlaşmalar yaptı.

Yapılan anlaşmalarla, KLM'nin bir dizi koşulu yerine getirmesi durumunda kolaylık sağlanacağı ve haklarında cezai yürütme yapılmayacağı belirtildi.

Mahkeme: THY ve diğer havayolu şirketlerine eşit muamele yapılmıyor

Mahkeme sonuç olarak ilgili havayollarının cezai yükümlülüklerine ilişkin eşitsiz muamele söz konusu olduğunu açıkladı.

Diğer havayollarının KLM ile yapılan anlaşmaların aynısını talep edebileceği sonucuna varan mahkeme heyeti, THY ve diğer havayolu şirketlerine adil hakların tanınmadığı ve KLM'ye özel ayrıcalık tanındığını belirterek 4 havayolu hakkındaki davaları düşürdü.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın