Motorlu Taşıt Sürücü Test Merkezi CBR'e yapılan ehliyet başvurularının büyük bir bölümü B sınıfı ehliyetleri kapsamakta. CBR yıllık ortalama 420 bin başvuru yapıldığını, başvuranlardan ancak yüzde 50'sinin ehliyet alabildiğini belirtiyor.

Peki B sınıfı ehliyet almak için ortalama ne kadar ödeme yapılması gerekiyor.  İşte size bir örnek...

Ehliyet almak için başvurduğunuzda teori sınavı için 37 euro direksiyon sınavı için 120 euro ödemeniz gerekiyor. Genelde imtihana girenlerin yüzde ellisi ya bir ya da her iki sınavı da kaybettiği için bu rakamı 2 ile çarpmanız gerekiyor.

Belirli sayıda ders aldıktan sonra deneme sınavı yapmak isteyenler ortalama 120 euro ödüyor.

Teori sınavı için alınacak kitapların maliyeti 25 ila 45 euro arasında değişiyor.

Sağlık raporu için 40 euro ödeniyor.

Alınan direksiyon dersleri en büyük maliyeti oluşturuyor. Sürücü okullarının belirlediği ders ücretleri ortalaması 43 euroya denk geliyor. Tabi burada kaç derse ihtiyacınızın olduğu ve ders süreleri (Bazı okullarda ders 1 saat, bazılarında 45 dakika sürüyor) önem kazanıyor. ANWB ortalama ders sayısını 35 ila 45 ders olduğunu söylüyor.

Sürücü kursu sahibi Jan Plutschouw, yaptığı bir açıklamada şu hususa da dikkat çekiyor: Kısmen trafiğin daha yoğun hale gelmesi ve CBR'nin daha yüksek taleplerde bulunması nedeniyle, gereken derslerin sayısı son yirmi yılda arttı. Buna ek olarak, şuandaki nesil daha yoğun bilgisayar kullandığı için, sürüş hızını hissetmiyor ve daha az ileriye bakıyor.

Bu maliyetler toplandığında, B sınıfı ehliyet almak isteyen bir kişinin en az 2 bin 500 euro ödemek zorunda kaldığı görülüyor.

Yakın zamanda bu maliyetler artabilir

Yakın gelecekte bir ehliyet almanın ortalama maliyeti artacak gibi gözüküyor.

Çünkü CBR tarafından görevlendirilen eski SP başkanı Emile Roemer'ın sunduğu araştırma sonuçları, birçok kalemde değişiklik yapılması gerektiğini gösteriyor.

Araştırma sonucuna göre; sürücü eğitimi düzeyini artırmak gerekiyor. Öte yandan artırılacak denetim ve hizmet içi eğitim yoluyla kötü niyetli ve düşük performans gösteren sürücü okullarının piyasadan silinmesi sağlanmalı. 

Sonuçta sektörde yapılacak bu değişimlerin maliyetleri de dolaylı olarak sürücü adaylarına yansıtılacak gibi duruyor.

Bu değişikliklerin ne zaman yapılacağı ve adaylara nasıl bir maliyet yükü getireceği ise henüz bilinmiyor.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU