Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve Sağlık Bakanı Hugo De Jonge saat 19:00'da başlayan basın toplantısında alınan yeni kararları açıkladı.

Sokağa çıkma yasağı 28 Nisan'da kaldırılabilir

Başbakan Mark Rutte, olası bir tarih olarak ilk adımların 28 Nisan'da atılacağını belirterek, vaka sayılarına bağlı olarak sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının muhtemel planlar içerisinde olduğunu söyledi. 

28 Nisan'dan itibaren kesin olmamakla birlikte sokağa çıkma yasağının kaldırılması planlanırken, gelecek hafta yapılacak değerlendirme ile birlikte kesin karar verileceği belirtildi.

Mağazalar için genişleme olacak, teraslar açılacak

Başbakan Rutte, hükümetin 28 Nisan'dan itibaren mağazalar, dükkanlar ve işletmeler için kuralların genişletilmesi planı üzerinde çalıştığını belirtirken, terasların belirli koşullar altında yeniden açılabilmesini ümit ettiklerini açıkladı. 

Başbakan Rutte: 28 Nisan ilk gevşeme için zor bir tarih değil

Başbakan Rutte, geçici hükümet tarafından sunulan 'açılış planında' ilk rahatlama için 28 Nisan tarihine vurgu yaparak,  "Zor bir tarih değil" açıklamasını yaptı.

Başbakan Rutte: "Bunun mümkün olup olmadığına önümüzdeki hafta karar vereceğiz ve yapılamazsa bunu yapmayacağız." dedi. 

Başbakan Rutte: "21 Nisan tarihinin sızdırılması talihsizlikti"

Başbakan Mark Rutte, geçen hafta 21 Nisan'da sokağa çıkma yasağının kaldırılması ile teras ve mağazaların açılmasının kamuoyuna sızdırılmasını talihsizlik olarak değerlendirdi.  

Kamuoyuna sızan 21 Nisan tarihine dair plan yapan vatandaşlardan ve girişimcilerden özür dileyen Başbakan Rutte, "Bunun mümkün olmasını umuyorduk, ancak haklı gösterilmesi gerekiyordu." dedi. 

De Jonge: Janssen'in aşı tedariğini durdurmasının ne anlama geldiği hala belirsiz

Sağlık Bakanı Hugo de Jonge, Janssen aşısının Avrupa'daki aşı tedarikini geçici olarak askıya alma kararının "yeni sorular" doğurduğunu belirtti.  

Bakan De Jonge, "Bunlar bugün cevaplanamaz. Bu kararın etkisi yakın gelecekte ortaya çıkacak." dedi. 

Bakan De Jonge: Janssen aşılarının devam edip etmeyeceğini henüz bilmiyorum

Sağlık Bakanı Hugo De Jonge, şu anda Hollanda'da bulunan 80 bin hazır Janssen aşısının, kullanılıp kullanılmayacağını bilmediğini söyledi.

Bakan De Jonge, ABD'de Janssen aşısı olan elli yaşın altındaki altı kadında ortaya çıkan tromboz (kan pıhtılaşması) vakaları arasındaki olası bir bağlantıya yönelik araştırmalar yapıldığı için kesin bir şey söyleyemeyeceğini açıkladı. 

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU