Bu yıl önceki yıllardan Farklı olarak; Ridderzaal'da (şövalye salonu) bir oturum yapılmayacağı gibi, goudenkoets'la (altın araba) resmi geçitte olmayacak. Belediye kraliyet ailesini selamlamak isteyenlere de gelmemeleri çağrısı yaptıysa da uyulacağı hakkında bir garanti veremiyor. 

Gelenekler terk edilse de, içerik değişmeyecek ve maliye bakanlığının temsilciler meclisine (tweede kamer) sunacağı gelecek yılın bütçesinin detayları, henüz onlara ulaşmadan basına sızdı bile. 

İşte 2021 bütçesi detaylan: 

1. Hollanda'da halkın gelir vergilerinde yapılacak küçük bir indirim için 1 milyar euro ayrıldı. Bu indirimi herkesin az da olsa hissetmesi bekleniyor. 

2. Gelecek yıl, ortalama bir hane halkının alım gücünün yüzde 0,8 oranında artacağı hesaplanırken, çalışanlar için bu oranın yüzde 1,2 olması bekleniyor.  Ödenek alanlar için yüzde 0,5 ve emekliler için ise yüzde 0,4 oranında bir alım gücü artışı tahmin ediliyor. 

3. Büyük şirketlere daha önce vaat edilen gelir vergisi indirimi uygulanmayacak ve gelir vergisi yüzde 25 olarak devam edecek. Küçük işletmelere ise ise indirim yapılacak ve gelir vergisi yüzde 21,7 oranına düşürülecek. 

4. Küçük girişimcilere uygulanması planlanan indirimle, girişimciler ve çalışanlar arasındaki vergi farkının azaltılması sağlanacak. 

5. Sağlık sektörü çalışanlarına düzenli bir maaş artışı yapılmazken, daha önce kararlaştırıldığı gibi 1.000 euro bonus verilecek ve daha sonra ise 500 euro bonus eklenecek. Ayrıca 130 milyon euro gibi bir bütçe sağlık sektöründe çalışmayı teşvik amacıyla  ayrılacak. 

6. Öğretmen açığıyla mücadele etmek için 32 milyon euro bütçe ayrılacak. 

7. Öğrenci sayısında görülen artış üzerine, eğitime ayrılan bütçeye ek olarak 450 milyon euro daha bütçe ayrılacak. 

8. Adalet ve Güvenlik Bakanlığı'nın bütçesi de 300 milyon euro arttırılacak ve daha sonraki yıllar için bu artış 350 milyon euro olarak devam edecek. Bu paranın 150 milyon euro'luk kısmı suç örgütleri ve uyuşturucu çeteleri ile mücadeleye ayrılacak. 

9. Kara yolları, demir yolları, su işleri ve savunma yatırımlarında toplamda 2 milyar euro artış sağlanacak. 

10. Zeeland eyaletinde bulunan askeri garnizonun taşınmaması nedeniyle ekstra 652 milyon euro bütçe ayrılacak ve bu yıl 66 milyon euro olarak uygulanmaya devam edecek. 

11. Çocuk yardımı ödeneği mağduru ailelerin zararlarının karşılanması için 390 milyon euro ve bu işlemlerin yapılabilmesi için de 110 milyon euro olmak üzere, toplamda bu iş için 500 milyon euro bütçe ayrılmış olacak. 

12. Üçüncü çocuktan itibaren büyük ailelere verilen çocuk yardımında artış sağlanacak bu ailelerin durumunun iyileştirilmesi sağlanacak. 

13. İşsizliğin artması nedeniyle Sosyal İşler Bakanlığı'nın bütçesinde 230 milyon euro indirim yapılacak. 

14. Korona ile mücadele eden kritik durumdaki ülkelere yardım için 500 milyon euro bütçe ayrılacak. 

15. 2030 yılına kadar azot salınımını azaltmak için 5 milyar euro en bütçe ayrılacak. 

16. Yeni ev inşasına 295 milyon euro ekstra bütçe ayrılacak ve 35 yaşından küçüklere uygulanacak vergi indirimi buradan karşılanacak. 

17. Paris çevre anlaşmasına uyum için gelecek 5 yılda kullanılmak üzere 4 milyar euro bütçe ayrılacak. 

18. Hükümet gelecek yıl, Hollanda ekonomisinin yüzde 3,5 oranında büyümesini beklerken, bu yıl küçülme oranının ise yüzde 5 olması bekleniyor. İşsizlik oranının ise yüzde 6 olması beklenirken bu rakamların korona krizi nedeniyle güvenilmez olduğuna ve her an değişebileceğine dikkat çekiliyor.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!
©SONHABER.EU