Artan maliyetler, hammadde fiyatlarının zamlanması ve Korona sonrası oluşan talep fazlası, ürün fiyatlarına yansıyacak. Farklı analistlerin öngörüsüne göre, tüketiciler yakın gelecekte günlük alışverişleri için daha fazla ödemek zorunda kalacak.

Het Financieele Dagblad gazetesinde yer alan bir haberde, tüketicilerin günlük alışverişleri için daha fazla ödeyeceklerine dikkat çekildi.

Haberde, Unilever ve Procter & Gamble gibi büyük üretici şirketlerin, yükselen maliyet artışlarıyla karşılaştıkları ve bu artışı sonunda süpermarketlere yansıtmak zorunda kalacakları belirtildi.

Gazeteye açıklamalarda bulunan bazı analistler, şirketlerin uzun vadede başka seçeneklerinin olmayacağını ve bu artışın bir kısmının nihai olarak tüketici tarafından karşılanacağını söylüyor.

Maliyetlerin yükselmesi, her türlü hammaddenin zamlanmasından kaynaklanıyor. Örneğin, bu yıl tahıllar, yağlar ve şeker geçen yıla göre daha pahalı. Öte yandan Korona nedeniyle yaşanan karantinaların sona ermesiyle de tüketicilerin taleplerinde artış yaşandı, fakat aynı dönemde arz yeterli düzeyde karşılanamadı. Gıda fiyatlarını izleyen Birleşmiş Milletler endeksi, Mayıs ayında bir yıl öncesine göre yüzde 40 daha yüksek çıktı.

Gazeteye açıklama yapan Jumbo ve Vomar gibi süpermarketler, yüksek maliyetleri öngördüklerini ancak henüz fiyat artışlarının raflara yansıtılmadığını söylüyor. Ağırlıklı olarak catering sektörüne malzeme tedarik eden Sligro ise raf fiyatlarını kısa vadede artırmaya hazırlanıyor.

Ancak daha yüksek maliyetlerle başa çıkmanın fiyat artışına nazaran, daha az görünür başka yolları da var. Örneğin, üreticilerin daha ucuz malzemeler kullanmaları veya paket gramajlarının düşürülmesi gibi. Analistlere göre bir başka yöntem de özellikle binlerce ürüne sahip olan süpermarketlerin, bir ürün için yüksek olan maliyeti, diğer ürünlerin fiyatlarına yansıtması olacak.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU