Grip, sadece astım ve KOAH gibi akciğer hastalıkları olan hastalar için tehlikeli değil, aynı zamanda kalp rahatsızlıklarını da tetikliyor. Amsterdam UMC kardiyologlarının AD gazetesine yaptığı açıklamalar bu endişeleri gözler önüne serdi.

Grip kalp krizi riskini artırıyor

Amsterdam UMC kardiyologu  Michiel Winter, "Gripte kalp krizi canlı sohbet hatları geçirme olasılığınız, gripsiz olduğunuzdan altı kat daha fazladır." diyor.

Geçen yıl neredeyse hiç grip salgını olmadığı için gribe karşı direncimizin azaldığını belirten uzmanlar, bu kış ciddi bir grip salgını, başka bir değişle 'grip tsunamisi' olacağından endişeleniyor.

Amsterdam UMC'ye bağlı kardiyolog Navin Bindraban, Batılı olmayan bir göçmen geçmişine sahip Hollandalıların, özellikle risk altında olduğu konusunda uyarıyor.

Batılı olmayan bir göçmen geçmişine sahip Hollandalıların her durumda kardiyovasküler hastalık geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu belirten Bindraban, "Grip bu şansı daha da artırıyor." diyor.

Bindraban'a göre, bu grup içinde grip aşısı olma isteğinin düşük olması da endişe verici. Kardiyolog, aşının grip riskini ve dolayısıyla buna bağlı oluşabilecek kalp sorunları riskini azaltabileceğini dile getiriyor.

Amsterdam UMC'den Ulusal Aşı Testi Anketi

Amsterdam'daki Akademik Tıp Merkezi dün grip aşısına karşı toplumda oluşan direnç hakkında fikir edinmek için Ulusal Aşı Testi adlı anketi başlattı.

Bu anketin grip aşısına karşı oluşan şüphelerin kaynağını öğrenmek için kullanmak istediklerini dile getiren Kardiyolog ve profesör Leonard Hofstra, tüm Hollandalılara açık olan bu testin aynı zamanda, 'Batılı olmayan bir göçmen geçmişine sahip kişilerin aşı olmaya nasıl ikna edilebileceği' konusunda da cevaplar vereceğini umuyor.

NVVC testi olumlu buldu

Hollanda Kardiyoloji Derneği (De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie - NVVC), 'Batılı olmayan nüfusu aşılanmaya çağırma' girişimini çok olumlu bulduğunu söylüyor.

Sosyal sınıflar arasındaki sağlık kalitesi farklılıklarının son yıllarda yeniden arttığına dikkat çeken NVVC Başkanı Joan Meeder, bunun sonucunda yaşam beklentisi farklılıklarının da arttığını dile getiriyor. Meeder "Eğer aşı olmazsanız, gribe karşı ve aynı zamanda kardiyovasküler hastalıklara karşı da daha savunmasızsınız." diyor.

Grip kalp krizi riskini nasıl etkiler?

Bu soruyu Meeder şöyle açıklıyor:  "Grip, vücut için strese neden olur ve bu da kan pıhtılaşması riskini artırır. Sonuç olarak, insanların akut kalp krizi geçirme olasılığı yükselir ve koroner arterde akut tıkanmaya yol açar. Bu arter kanın kalp kasına gitmesini sağlar. Bu damarda daralma olan yerde bir pıhtı oluşur ve kan akışı engellenir."

Meeder, bu durumda harekete geçilmesi gerektiğini, aksi takdirde geç kalınacağına da dikkat çekti.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU