Kabine, fast food arzını azaltmak ve özellikle bu şirketlerin okulların yakınında çoğalmasını engellemek için yeni önlemler almak istiyor. 

Konu ile ilgili AD gazetesine bir açıklama yapan Devlet Sekreteri Maarten van Ooijen, bu şirketlerin çoğalmasını engellemeyi ve şirket reklamlarına da kısıtlama getirmeyi düşündüklerini dile getirdi.

Son yıllarda Hollanda’daki fast food zincirlerinin sayısı hızla arttı. Bu artış dört büyük şehrin meclis üyeleri tarafından da sıkça dile getirildi. Geçtiğimiz yıl hükümete yapılan çağrıda, bu konuda ülkesel anlamda bir önlem alınması gerektiği vurgulandı. 

Yapılan bu çağrıya yanıt veren Devlet Sekreteri van Ooijen, okullarda ve çevresinde fast food zincirleri, meşrubat satışları ve bu şirketlere ait reklamların engellenebilmesi için olası yasal düzenlemeler konusunda, araştırma başlatıldığını duyurdu. 

Van Ooijen gazeteye yaptığı açıklamada, “Gerçekten bir şeyler yapılması gerekiyor, artık yedi çocuktan biri aşırı kilolu ve işler yanlış yöne gidiyor. Alt sınıflarda ise üçte bir oranında.” dedi.

Daha önce kabinenin, yürürlüğe soktuğu şeker vergisiyle yeme davranışlarını yönlendirmeyi planladığını ancak bunun yeterli olmadığını belirten Van Ooijen, “Hamburger veya döner yemek sorun değil. Tabii ki patates kızartması yemeye devam edebilirsiniz. Ancak bunun iyi düşünülmüş bir seçim olmasını istiyorum, her sokak köşesinde sağlıksız yiyeceklerin reklamını yapan bir ilan panosu olduğu için buna yönelmelerini değil.” dedi.

Kabine, uzun vadede meyve ve sebzelerdeki KDV'yi sıfıra indirmek istiyor ancak Vergi Dairesi’ne göre bunu kısa vadede gerçekleştirmek teknik olarak mümkün değil. 

Öte yandan özellikle okullarda satışı yapılan meşrubat, tatlılar ve atıştırmalıklar gibi sağlıksız yiyecekleri sınırlamak veya tamamen yasaklamak için nasıl bir yasal düzenleme yapılabileceği de henüz bilinmiyor.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın