AD gazetesinin yargıçlardan oluşan bir komitenin hazırladığı araştırma raporuna dayandırarak verdiği haberde; yargıçların çoğunun bu davalarda kendilerini rahat hissetmeselerde, vergi otoritelerinin yaklaşımını körü körüne takip ettikleri belirtildi.

'Mahkemede Adaleti Sağlamak' adlı  raporda 2010 - 2019 yılları arasında idari yargıçlara sunulan yaklaşık 17 bin davanın tümünün incelendiği belirtiliyor.

'Ya hep, ya hiç'

AD'ye göre hakimler çoğunlukla, Danıştay'ın sunduğu 'ya hep, ya hiç' mantığındaki kararı kabul etmiş ve uygulamış görünüyor. Başka bir değişle;  bazen sadece küçük bir miktar borçlu olan ebeveynlerden, on binlerce euroyu bulan tüm ödenek geri istenmiş.

77 euroluk borca karşı 27 bin euro geri ödeme

Raporda yer alan bir örnekte; mahkemenin, 2015 yılında ödenek alan bir ailenin sadece 77.32 euro borcu olduğu için, aldıkları 27.554 euroyu geri ödemesine hükmettiği belirtiliyor. O dönemde bu geri ödeme kararına karşı  açılan davada ise mahkeme "Danıştay İdari Yargı Bölümü'nün içtihatları göz önüne alındığında, ne kadar küçük olursa olsun, böyle ödenmemiş bir miktar, tüm çocuk bakım ödeneğinin geri alınması için yeterlidir." şeklinde karar vermiş.

Empati ve adaletli yargı

Raporda bu tür davalar için sunulan önerilerde, hakimlerin vatandaşlarla daha fazla empati kurması gerektiği ve ayrıca kendi adalet duygularına daha fazla güvenmeleri gerektiğine dikkat çekiliyor. Mahkemelerin de kendi aralarında daha iyi iletişim kurması gerektiği belirtiliyor.

Konuyla ilgili AD gazetesine açıklama yapan Yargı Konseyi, raporun resmi olarak önümüzdeki hafta sonunda yayınlanacağını ve o zamana kadar bir açıklamada bulunmak istenmediğini söyledi.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU