Geçtiğimiz yıl, kısmen korona krizi nedeniyle, elektrik ve gaz faturaları ucuzken, bu yıl durum tamamen tersine döndü. Gaslicht.com çevrimiçi karşılaştırma sitesinden Sanne de Jong-Bins AD gazetesine yaptığı açıklamada, “Bir yıl önce, ortalama dört kişilik bir hane, vergiler ve harçlar hariç, yıllık bazda gaz ve elektrik için 507 euro ödedi. Şimdi bu 1229 euroya yükseldi. Bu neredeyse iki buçuk katı." dedi.

En ucuz enerji paketi (1 yıllık ve sabit) bu yıl neredeyse 2500 euroya mal olacak gibi duruyor. Ortalama bir hane şimdiden gaz ve elektrik için ayda 200 euro harcıyor.

Enerji şirketleri bu fiyat artışlarını teyit ediyor ve artış trendinin devam edeceğini belirtiyor.

Neden fiyatlar artıyor?

Tüm Avrupa genelinde hızlı artan enerji fiyatlarını değerlendiren Vattenfall Piyasa analisti Rick Marsman, keskin bir şekilde yükselen tarifelerin ana nedeninin, Avrupa yaşanan gaz sıkıntısı olduğunu söylüyor.

Marsman bunun yanı sıra, gaz sahalarının bakım ve onarımının yapılmasının ve Rusya'dan gelecek olan Nord Stream 2 boru hattının anca aylar sonra faaliyete geçicek olmasının da fiyat artışlarına yansıdığını belirtiyor.

Sanne de Jong-Bins fiyat artışlarının devam etmesi halinde, önümüzdeki yıl ortalama bir ailenin gaz için en az 400 euro, elektrik içinse 150 euro fazladan harcayacağını, söylüyor.

Gözler Bütçe Günü'ne çevrildi

2009'dan bu yana, hükümet vergileri ortalama 355 eurodan 755 euroya yükseldi. Öte yandan enerji şebekesi yönetim maliyetleri de nispeten yükseldi. Bu yıl tekrar artıp artmayacağı henüz netlik kazanmadı.

Bu yıl enerji fiyatlarının yükselip yükselmiyeceği için gözler 21 Eylül salı günü yapılacak ve Bütçe Günü olarak bilinen Prinsjesdag'a çevrilmiş durumda.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Maliye Bakanı, Eylül ayının üçüncü Salı günü düzenlenen Prinsjesdag günü, hazırlanan Bütçe Memorandumu ve Ulusal Bütçe'yi Temsilciler Meclisi'ne sunacak.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU