Reklam amaçlı aranmak istemiyorsanız  "Beni-arama" kayıt sistemine (Het Bel-me-niet-register) adınızı yazdırmanız gerekmekte. Ancak bilindiği üzere bu işlem uzun ve şirketlerin hepsi de bu kurala uymuyor. Sonuç olarak tüketici çağrı merkezleri vasıtasıyla taciz ediliyor.

Devlet Sekreteri Mona Keijzer, tüketicinin bu mağduriyetini ortadan kaldırmak için Telekominikasyon Yasasında değişikliğe gidildiğini duyurdu. "Bel-me-niet" sisteminin kaldırılacağını belirten Keijzer, 1 Temmuz'dan itibaren yeni bir Katılım Sistemi'ne (opt-in-systeem) geçileceğini kaydetti.

Keijzer açıklamasında; yalnızca daha önceden aranmak için bir şirkete izin vermiş olan tüketiciler veya halihazırda şirket müşterilerisi olanların, aranabileceğine dikkat çekti. 

Yeni yasada serbest meslek sahipleri için de bir düzenleme yapıldı.Ticaret Odası'na kayıtlı şahıs şirketleri de artık çağrı merkezlerinin tacizine uğramayacak.

Öte yandan yeni yasa; Tüketiciler ve Piyasalar Kurumu'nun (De Autoriteit Consument & Markt - ACM) para cezası vermesini de kolaylaştırıracak. 

Rızası olmadan aranan tüketiciler ACM'ye şikayet başvurusu yaptıklarında, sorumlu şirket hakkında soruşturma başlatılacak. Bu soruşturmada bahsi geçen şirket, kişinin telefon görüşmesi için izin verdiğini kanıtlaması gerekecek.

ACM'e şikayetler artmıştı

Bel-me-niet kayıt sistemine yönelik şikayetlerin ayyuka çıktığını kaydeden ACM yetkilileri, 2019 yılında kuruma yapılan şikayet başvurularının 1000 civarında olduğunu, bu sayının 2020 yılında yaklaşık 3700'e kadar yükseldiğini belirtiyor.

Yeni yasaya göre artık taciz edemeyecekler

Tüketiciyi korumak için 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak yasaya göre; halihazırda bir şirketin müşterisi değilseniz, satıcılar tarafından aranmak için özel izin vermeniz gerekecek. Ayrıca şirketler artık gizli bir numara ile arama yapamayacak.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU