NRC gazetesinin kendi araştırmasına dayandırarak verdiği haberde, belediyelerin görevlendirdiği NTA (Nuance door Training en Advies) adlı şirketin hukuk dışı yollar izlediği ve izin verilmeyen gizli yöntemleri kullandığı belirtildi.

Habere göre NTA, "toplum için tehlike oluşturabilecek radikal eğilimler" temelinde, İslami kuruluşlar ve camilerde görev yapan yöneticiler, imamlar ve eğitimciler hakkında bilgi toplamak için, belirlenen kuruluşlara deyim yerindeyse gizlice sızdı.

Bu gizli soruşturma emrini veren belediyeler arasında Rotterdam, Eindhoven ve Zoetermeer belediyelerinin de yer aldığı, Utrecht belediyesinin ise uygulanan yöntemlerle ilgili şüpheleri olması nedeniyle araştırmadan çekildiği belirtiliyor.

Şirkete göre, araştırmacılar belirlenen yerlere izinsiz girmiyordu ve çalışmalar enformasyon ve hukuk uzmanları tarafından da gözden geçiriliyordu. Ancak NRC, araştırmacıların camilere gerçek kimliklerini gizleyerek girdiğini ve  burada ziyaretçiler, yöneticiler ve dini liderlerle konuştuklarını belirtiyor. Haberde ayrıca, sonuçlarının kamuya açıklanmadığı ayrıca belediye meclisleri veya araştırılan kuruluşlarlada  paylaşılmadığına dikkat çekiliyor.  

Camiye giriyor, dua ediyor, vaaz dinliyorlarmış

NTA araştırmacıları rastgele cami ziyaretçileri gibi davranarak, dua ediyorlar, vaazları ve sohbetleri dinliyorlar ve ardından bir camide  kimin söz sahibi olduğunu raporluyorlar. Düzenlenen raporlarda yöneticilerin isimlerini ve geçmişlerini belirtiyorlar. NRC'ye göre raporlarda; hakkında tartışma olan imamlar, yabancı sermayedarlar veya iç çatışmalar hakkında ayrıntılı bilgi veriliyor.

Veenendaal'daki bir camiyle ilgili düzenlenen rapora ulaşan NRC gazetesi, raporda  bu camide hangi ailelerin birbirleriyle tartıştığından, belirli üyelerin nerede ve hangi eğitimleri aldığına kadar birçok bilgi bulunduğunu belirtiyor. Ede'deki bir caminin raporunda ise Fas makamları tarafından yakından izlendiği belirtiliyor.

Belediyeler NTA'ya nasıl ulaştı

Haberde, radikalleşmeyle mücadelede belediyelere danışmanlık yapan ve mali destek veren Ulusal Terörle Mücadele ve Güvenlik Koordinatörlüğü(de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid - NCTV)'nün belediyeleri  NTA adlı şirketle temasa geçirdiği aktarıldı.

Belediyelerin yürüttüğü bu gizli araştırmanın amacı;  NTA'nın raporıyla birlikte, dış finansman ve radikal vaizler ile yöneticiler de dahil olmak üzere, erişilmesi zor İslami topluluklar hakkında güvenilir bilgi elde etmeye çalışmak. Özellikle Selefilerin, gerçek niyetleri ve davranışları hakkında yabancılara karşı dürüst ve açık olmadıklarını belirten belediyeler, bu araştırma sayesinde aranan cevaplara ulaşabileceklerini ümid ediyordu.

Bu araştırmalar ne zaman başladı?

NRC araştırmanın, cihat için Suriye'ye giden gençlerden büyük endişe duyulduğu ve Hollanda'da saldırı korkusu olduğu bir dönemde başladığını belirtiyor.

Aralarında Rotterdam ve Zoetermeer belediyelerinin de bulunduğu bazı belediyeler gazeteye yaptıkları açıklamada, artık bu tür araştırmaları haklı bulmadıklarını belirtti. Leidschendam-Voorburg belediyesi ise uygulanan yöntemin gizlilik mevzuatına uygun olup olmadığını hala araştırıyor.

NCTV'de durumdan rahatsız

Gazeteye göre, NTA'nın çalışmaları özellikle gizli servisin faaliyet alanları içine girdiği için, NCTV tarafından da  eleştiriliyor. Bazı uzmanlar ise NTA'nın yöntemlerinin açıkça yasadışı olduğunu belirtiyor. Gazete NCTV'nin konu ile ilgili bir açıklama yapmadığını belirtiyor.

Tepkiler büyüyor

Belediyelerin İslami kuruluşlara yönelik yürüttüğü bu gizli soruşturmaların, Müslüman toplumun hükümete olan güvenini "büyük ölçüde" zedelediğini belirten SPIOR, açıkça casusluk faaliyetleri yürütüldüğünü ve yasanın çiğnendiğini belirtiyor.

SPIOR açıklamasında, hükümetin İslam toplumuna karşı "geniş ve yapısal bir güvensizlik" duyduğu belirtilirken, "Müslüman toplumu bu kadar şiddetli ve radikal bir şekilde 'öteki', 'yıkıcı' ve 'potansiyel olarak tehlikeli' nitelendirerek, bir kenara koyan hükümet, popülizmin hükümetin üst kademelerine kadar nüfuz ettiğini de gösterir.' dedi.

Standarta uygun

NTA'ya göre, araştırma yöntemi sosyal bilim araştırması standartlarına uygun ve bu araştırmada  kanunlara bağlı kalındı. NCR'e konuşan bazı uzmanlar ise belediyelerin bu gizli eylemlerle yasaları çiğnediğini belirtiyor.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU