Ulusal Terörle Mücadele ve Güvenlik Koordinatörlüğü (de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid - NCTV)'nin yayınladığı  bir tehdit analizi raporunda, ivmecilik veya akselerasyonizm olarak tanınan eğilim ve Hollanda'da artan sempatizanları hakkında bilgiler verildi.

NCTV'ye göre, yaşları 12 ile 20 arasında değişen, aşırı sağcı ideolojileri benimseyen gençlerin sayısı giderek artıyor ve bu durum ülkede bir güvenlik tehdidi oluşturmaya başlıyor.

NCTV'ye göre, Hollanda'da cihatçı veya aşırı sağcı fikirli, radikalleşmiş kişiler tarafından bir saldırı olma olasılığı var ancak şuanda uygulanan mevcut tehdit seviyesinin artırılmasına henüz gerek yok. Hollanda'ya yönelik cihatçı saldırı tehdidi hala en büyük terör tehdidi olarak görülüyor. NCTV buna ek olarak aşırı sağcı ivmeciliğe olan ilginin de her geçen gün arttığına dikkat çekiyor.

Yaşları çok küçük

NCTV Koordinatörü Pieter-Jaap Aalbersberg raporla ilgili yaptığı açıklamada, "Bizim asıl kaygı duyduğumuz şey şiddetin yüceltilmesi ve olaya karışanların yaşlarının genç olması. Bu söylediğimiz  birkaç yüz kişi.  Bir grup oluşturmuyorlar ve belirli bir yapıları yok" dedi.

Sosyal medyanın bu kişiler üstünde önemli bir rol oynadığına vurgu yapan Aalbersberg, "Radikalleşme, yatak odalarında, kapalı kapılar ardında, uzun süre oturdukları bir ekranın arkasında gerçekleşiyor. Aynı dili konuşan ve oyun yoluyla birbirini bulan çok büyük bir hareketin parçası oluyorlar"  şeklinde açıkladı.

Raporda bu gençlerin büyük çoğunluğunun yaşlarının küçük olduğu, genelde psikolojik sorunları bulunduğu ve küçük bir sosyal güvenlik ağına sahip olduklarına da  dikkat çekildi.

Amaç kaos çıkartmak

NCTV'nin raporunda aşırı sağcı bir ideolojiye sahip olan ivmecilik akımı destekleyicilerinin, ırklar arasında bir savaş çıkartmak için terörist saldırıları yüceltip, haklı çıkartmaya çalıştığı, bu sayede toplumda kaos yaratmaya uğraştıkları belirtildi. Rapora göre bu akımın destekleyicilerinin amacı, mevcut siyasi sistemin yerine beyaz bir etno-devlet (Nasyonal Sosyalist) geçmesini sağlamak.

Elde edilen verilere göre bu ideoloji, son iki yılda özellikle Batı ülkelerinde terör eylemlerine veya şiddet uygulamalarına neden oldu. Bıçakla, ateşli silahla ve patlayıcılarla yapılan saldırılar bunlara örnek gösteriliyor. Bu saldırılarda daha çok etkinlikler, hükümet yetkilileri, Yahudi ve İslami topluluklar veya hayati öneme sahip altyapı gibi farklı noktalar hedeflenmeye başlandı.

Aşırı sol

NCTV raporunda aşırı sol hareketlere de yer verildi. Bu anlamda özellikle komşu ülkelerde aşırı solun bir artış trendinde olduğu belirtilirken, Almanya'daki gelişmelere dikkat çekildi. Almanya'da şiddet vakalarının daha sert ve profesyonel hale geldiği belirtildi.

NCTV aşırı solcu örgütleri "Yakın zamana kadar, esas olarak gösterilerde görülen aşırı solcular şimdi giderek daha fazla küçük ölçekli hücrelerde, polise ve devlet kurumlarına karşı şiddet kullanmak için örgütleniyorlar." ifadesine yer verildi.

Bu örgütlerin daha çok aşırı sağcı insanları hedef aldığını belirten NCTV, bir konuya daha dikkat çekti: Bu gruplar hayati önemi olan altyapıya yönelik saldırılar düzenliyor ve şirketleri kundaklıyor.

Şu anda Hollandalı aşırı solcular ile Alman gruplar arasında bir temas olup olmadığının araştırıldığını belirten NCTV, "Bu tür ilişkiler, Hollanda'da genellikle aktivist olan aşırı sol sahnenin sertleşmesini sağlayabilir" yorumunu yapıyor.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU