Hollanda, Avrupa’da ilk defa akıllı kamera sistemleri ile direksiyon başında telefonla meşgul olanları tespit etmeye ve cezalandırmaya başlayan ülke olacak.

Geliştirilen Yapay zeka ile hazırlanan akıllı kameralar, bir sürücünün sürüş sırasında herhangi bir digital elektronik cihaz tutup tutmadığını tanıyor ve hemen görüntülüyor. Kamera, suçlunun ve aracın plakasının bir fotoğrafını çekiyor.

16 Kasım Pazartesi günü yürürlüğe girecek olan uygulama ile, direksiyon başında elinde telefon tutanlar tespit edilerek fotoğrafları çekilecek ve yapılacak inceleme sonucunda, telefonla mesajlaştığı ya da oyun oynadığı anlaşılanlara 240 euro ceza yazılacak.

Cezalar ve incelemeler standart olarak Merkezi Adli Tahsilat Kurumu (Centraal Justitieel Incassobureau) tarafından yapılacak.

Özel kameralar gece ve gündüz görüş sistemleriyle donatıldığından 24 saat ve her türlü hava şartlarında çalışmaya devam edecekler ve sürücünün elleriyle plakasını çekecekler. Yüzünün görülmeyeceği şekilde başın eğik olması telefonla meşguliyet olarak yorumlanacak.

Hollandalı trafik yetkilileri, araç sürücülerinin telefonlarıyla seyahat sırasında meşgul olmalarının trafik güvenliği için büyük bir risk oluşturduğuna dikkat çekiyorlar.Genel olarak Hollanda’da sürücülerin elinde telefon tutması yasak, fakat polis bunu denetlemede, hem personel hem de imkanlar bakımından yetersiz kalıyordu.

Özel kameraların test için yerleştirildiği bir yolda, 24 saat içinde, 400 civarında sürücünün telefonunun elinde olduğu tespit edildi. Bunun üzerine projenin uygulamaya alınmasına karar verildi. Hali hazırda Hollanda’da trafik güvenliğini sağlamak ve geliştirmek amacıyla 20 farklı proje üzerinde çalışmalar devam ediyor.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©SONHABER.EU