Önümüzdeki yıl enflasyonun keskin bir şekilde artacağı ve ekonomik büyümenin yavaşlayacağı düşünülüyor. Bu sırada artan gaz fiyatları da durumu olumsuz etkileyecek.

Rabobank'ın ekonomik gelişmedeki beklentileri ile ilgili yaptığı çalışmayı
AD gazetesine değerlendiren bankanın Ekonomi Bürosu ekonomisti Hugo Erken, yüksek gaz fiyatlarının önümüzdeki dönemde hem haneleri, hem de işletmeleri etkileyeceğinin tahmin edildiğini dile getirdi.

Gaz fiyatlarının bir yılda yüzde 600 ila 800 arasında artış yaşadığını ve şimdiye kadar bu şekilde bir artışın hiç görülmediğini belirten Erken, "Bu eşi benzeri görülmemiş bir şey. Bunu 1970'lerdeki petrol krizi sırasında bile görmedik. O sıralarda petrol fiyatı yüzde 300 artmıştı.” dedi.

Faturalar 900 euro artabilir

Öte yandan, enerji fiyatlarının bu şekilde yükselmeye devam etmesi önümüzdeki yıl faturalara yansıyacak. Artışın devam etmesi halinde, gelecek yıl bir hanenin enerji faturasının yaklaşık 900 euro kadar artacağı tahmin ediliyor.

Hollanda her ne kadar yıllarca, Groningen'den çıkartılan gazı ana enerji kaynağı olarak kullansa da şuanda yüksek gaz fiyatlarında diğer Avrupa ülkelerinden daha fazla etkileniyor. Hugo Erken de bu konuya dikkat çekerek  “Bu yüzden rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji alanında umutsuzca gerideyiz. Nükleer enerjinin burada da pek bir rolü yok” diyor.

Enflasyonu da artıracak

Tüketiciler artan fiyatları doğrudan cüzdanlarında hissediyor ve bu sadece enerji faturaları için geçerli değil. Rabobank, enerji fiyatlarının  bu kadar yüksek olmaya devam etmesi halinde gelecek yıl enflasyonun yüzde 1 veya 2 daha yüksek olacağını tahmin ediyor. Bu durumun tüketicilerin satın alma gücünü de negatif etkileyeceği belirtiliyor.

İki taraflı

Yüksek gaz fiyatları ekonomiyi oldukça etkiliyor. Bir yandan, tüketicilerin gelirlerinin daha büyük bir bölümünü enerjiye harcamasını gerektiriyor, bu da diğer ürünlere olan talebi azaltıyor. Öte yandan, şirketlerin yatırım yapmak için daha az parası oluyor.

Rabobank'ın tahminine göre, ekonomik büyüme gelecek yıl yüzde 0,6 oranında düşecek. Hugo Erken, bu durumun sadece  Hollanda'da değil, tüm Avrupa ülkelerinde yaşanacağının da uyarısını yapıyor.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU