İlk evini alanlar alım satım vergisi (overdrahtsbelasting) ödemeyecek

Geçtiğimiz yıl 35 yaşın altındaki ilk evini alan kişiler, satış fiyatının yüzde 2'si kadar alım satım vergisi (overdrahtsbelasting) öderken, 2021 yılında 400 bin Euro'nun altındaki evler için alım satım vergisi ödemeyecekler. Kiralamak için ev satın alan kişilerin vergisi ise yüzde 2'den yüzde 8'e yükselecek.

Temel sağlık sigorta primi yükseldi

Yeni yılda sağlık sigortanız için biraz daha fazla ödeyeceksiniz. Sağlık primi, sigorta şirketlerinde farklılık göstermek kaydıyla aylık 2 Euro'dan 10 Euro'ya kadar arttı. Kişisel risk primi (Eigenrisico) 385 Euro olarak kalmaya devam edecek.

Doğal gaz kullanmak daha pahalı hale gelecek

Hollanda'da geçtiğimiz yıl, haneler metreküp gaz başına  49,7 Euro öderken, bu yıl itibarıyla 52,5 Euro ödeyecekler. Yeni yılda metreküp başına 2,8 Euro'luk bir zam geldi. 

Uçak biletleri, yakıt ve sigaralar daha pahalı hale geliyor

Sigara içenler 2021 yılında sigaralarına daha fazla para ödeyecek. Yirmi sigara izmariti üzerindeki tüketim vergisi 1 Ocak'tan itibaren 12 cent artacak. 50 gramlık sarmal tütün paketi 30 cent daha pahalı olacaktır.

Yakıtlara uygulanan özel tüketim vergisi de yeniden artırılacak. Benzine litre başına 1,3 cent eklenirken, sürücüler dizel için 1,8 cent daha fazla ödeyecek.

Hollanda'da yolcular bu yıldan itibaren uçuş vergisi ödemek zorunda kalacak. Uçağa binen herkes bilet başına 7,85 Euro uçuş vergisi  ödeyecek. 

Gelir vergisi düşüyor

Hollanda'da bu yıl geliri 68 bin 507 Euro'ya kadar olan kişilerin ödediği vergi dilimi yüzde 37,35'ten yüzde 37,1'e düşürülüyor. 68 bin 507 Euro'yu geçenler yüzde 49,5 vergi ödemeye devam edecekler.

Asgari ücrete zam geldi

Hollanda'da asgari ücretler her yıl Ocak ve Temmuz aylarında artış kaydeder. Brüt asgari ücret 1 Ocak'ta bin 680 Euro'dan  bin 684 Euro'ya yükseldi. İşsizlik maaşı , engellilik maaşı gibi birçok yardımda olduğu gibi gençlik maaşları da buna göre yükseliyor. Sosyal yardım ödenekleri ise yüzde 2'nin biraz üzerinde artış yaşayacaktır.

Daha az birikime sahip olanların vergisi düşüyor (Vermogensbelasting)

Hollanda'da geçen yıl birikimleri 30 bin 846 Euro'ya kadar olan kişilerden birikim vergisi (Vermogensbelasting) alınmıyordu.  Bu yıl bu rakam 50 bin Euro'ya çıkarılırken, iki kişilik birikimlerde ise 100 bin Euro'ya kadar vergi alınmayacak.  

Bu miktarları aşan herkes 2021'de daha fazla vergi ödemek zorunda kalacak. Kişi başına 50 bin ila 100 bin Euro  arasındaki varlıklar için oranlar yüzde 0,59'a çıkarılıyor. Bir milyona kadar yüzde 1,4 vergi, bunun üzerinde olan birikimler için ise yüzde 1,76 vergi ödenecek. 

Şirketlerin yıllık kazanç vergisi değişiyor

Serbest meslek sahipleri (Zzp'ers)  için 2021 yılında 7 bin 30 Euro olan vergiden muaf kazanç miktarı 6 bin 670 Euro'ya indiriliyor. 

Şirketlerin ise (BV), yıllık kazanç üzerinden ödedikleri vergi oranı ve miktarı değişiyor. Yıllık kazançları 245 bin Euro'ya kadar olan şirketlerin vergi oranı yüzde 16,5'tan yüzde 15'e indiriliyor.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©SONHABER.EU