HOLLANDA'NIN YÜZDE 26'SI DENİZ SEVİYESİNİN ALTINDA YER ALIYOR

National Geographic'te yer alan araştırmaya göre, küresel ısınma nedeniyle buzulların erimesi durumunda yok olacak ülkelerin başında Hollanda geliyor.

Hollanda'nın yüzde 26'sı deniz seviyesinin altında yer alırken, topraklarının yüzde 50'si ise deniz seviyesinden bir metre veya daha fazla yükseklikte bulunuyor.  Ülkenin yüzde 29'u nehirler ve kanallar tarafından su basması tehlikesiyle yüz yüze yaşarken, yüzde 4'ü korunmasız topraklar olarak geçiyor.  Hollanda'nın en yüksek noktası 322 metre yüksekliğiyle Vaalserberg tepesi olarak biliniyor.

Okyanus seviyesinin buzulların erimesiyle birlikte mevcut halinden 65 metre kadar yükseleceği ifade edilen araştırmada, sıcaklık ortalamasının ise 14 dereceden 26 dereceye kadar çıkmasının öngörüldüğü belirtildi. 

Küresel ısınmanın getireceği sonuçlardan en çok etkilenecek yerler arasında Avrupa'nın önemli ülkelerinin bazı başkentleri ve şehirleride yer alıyor. 

İngiltere'nin başkenti Londra'nın büyük bölümü, Danimarka'nın başkenti Kopenhag, Fransa'nın kıyı şehri Marsilya, İtalya'nın turist kenti Venedik, Belçika'nın başkenti Brüksel'e yakın bölgeler sular altında kalacak kentler arasında yer alıyor. 

Küresel ısınmadan nasibini alacak yerler  arasında İsveç'in başkenti Stockholm, Yunanistan'ın başkenti Atina, Rusya'nın kuzeybatısında yer alan St. Petersburg ve Türkiye'den İstanbul ve İzmir'de etkilenecek kentler arasında yer alıyor. 

HOLLANDA (NEDERLAND - NETHERLANDS)

Avrupa Birliği'nin altıncı, dünyanın en büyük 17. ekonomisine sahip olan Hollanda, 2021 Şubat itibariyle toplamda 17 milyon 481 bin 623 nüfusa ev sahipliği yapmaktadır. 

12 eyaletten oluşan oluşan ve "alçak ülke" veya "aşağıdaki ülke" anlamına gelen Nederland yani Hollanda Krallığı dört ülkeden oluşmaktadır. Hollanda, Aruba, Curaçao ve St Maarten ülkelerini bünyesinde barındıran Hollanda Krallığı'nın yönetim şekli meşruti monarşi, yönetim merkezi ise Hollanda'nın Lahey kentidir. 

Kral Willem-Alexander krallık içindeki tüm ülkelerin tek hükümdarıdır. Aruba, Curaçao ve St Maarten'de Kral Willem-Alexander'ı temsil eden birer vali bulunmaktadır. 

Nüfusun en yoğun olduğu şehirler Amsterdam, Rotterdam, Lahey (Den Haag), Utrecht ve Eindhoven olarak sıralanmaktadır. 

Rotterdam Limanı, Avrupa'nın en büyük limanı konumunda yer alırken, 2019 yılında 80 milyondan fazla yolcuya ev sahipliği yapan Amsterdam Schiphol Havalimanı Avrupa'nın en önemli hava istasyonlarından birisi konumunda bulunmaktadır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU