Hollanda Beyazay Derneği, 3 Aralık Dünya Engelliler Gününe özel, engelli kardeşlerimizin seslerini duyurması, verecekleri mesajlarla farkındalıklara vesile olması için online bir program düzenledi. Programa Türkiye Cumhuriyeti Lahey Büyükelçisi Sayın Şaban Dişli, Türkiye Cumhuriyeti Rotterdam Başkonsolosu Sayın Aytaç Yılmaz, Hollanda Beyazay Onursal Başkanı Eski Milletvekili Sayın Lokman Ayva, Avukat Enes Etlik, ve engelli vatandaşlar konuk olarak katıldılar.

Programın açılış konuşmasını yapan Hollanda Beyazay Başkanı Aynur Gül Çakır, “Engelli kardeşlerimizin hak ettikleri gibi sosyal yaşamın içinde aktif olarak yer alabilmeleri için gerekli duyarlılığın artmasını sağlamak, kurulduğumuz ilk günden beri amacımızdır” dedi.
Bu özel günde “GROEN KENT GEEN KLEUR”, “Doğa renk tanımaz” sloganıyla Beyazay üyelerinin Engelsiz Hobi Bahçesinde doğa ile rehabilitasyonlarını amaçladıkları dev projenenin kısa tanıtımını yaptıktan sonra sözü Hollanda Beyazay Onursal Başkanı Lokman Ayva’ya bıraktı.

Ayva verdiği mesajda Hollanda’da yaşayan engelli kardeşlerimize Türkiye’de ki imkanlardan faydalanabilmeleri için bilgilendirme yapılarak, onların tatillerini Türkiye’de rahatlıkla geçirebilecek imkanlardan haberdar edilerek, Türkiye’de ki güzellikleri görmelerini sağlamalıyız. Engellilerin beklediği bakış açısı eşrefi mahlukat yani yaratılmışların en şereflisi olan insanın engelli engelsiz farketmeden eşit olduğunun kabul edilmesidir” dedi. 

Lokman Ayva’nın ardından söz alan Avukat Enes Etlik kardeşinin bir engelli olduğunu, devletin verdiği imkanlarla toplum bilinçlendirilmeli, engelli ve engelsiz insanlar arasında iyi bir iletişim sağlanmalıdır”dedi.

Her konuşma aralarında, gösterdiği büyük azimle 20’den fazla enstrüman çalabilen otizmli gencimiz Yıldırım Beyazıd sazıyla Anadolu Türkülerini seslendirdi.

Türkiye Cumhuriyeti Rotterdam Başkonsolosu Aytaç Yılmaz yaptığı konuşmada ”Geçen sene 3-Aralık’ta güzel bir programda buluşmuştuk. Bu senede online olarak yine biraraya geldik. Covid-19 gönül bağlarımızı zedeleyemedi. Her zaman her ortamda birlikte olmaya devam edeceğiz. 

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın desteği ile gerçekleşen bir çok uygulama ile okullar, binalar ortak birincil yaşam alanları engellilere göre dizayn edilerek engelli kardeşlerimizin izole oldukları hayattan çıkıp toplum içine karışmaları amacımızdır. Özel insanlar için sadece 1 gün değil hergün farkındalık oluşturmalıyız.”dedi.

Programın bir diğer bir önemli konuğu Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Şaban Dişli “Hayatın her alanında engellilerin başarılarını görüyoruz. Tüm zorluklara rağmen sergiledikleri mücadele takdire şayandır. Cumhurbaşkanımızın verdiği mesajdaki gibi engelleri aşmak inanç meselesidir. Birlikte inanarak, her engeli aşarak, daha nice başarılara imza atacağız”dedi.

Programa katılan her üyeye hediyeler verildi. Özel olarak Büyükelçimiz tarafından TC. Lahey Büyükelçilik rezidansında yemek yedikten sonra hediyesini alacak olan bir kişi çekilişle belirlendi.

Son bölümde programa katılan engelli üyelerin sorularını cevaplayan davetli konuşmacılar her zaman yardıma hazır olduklarını ne gerekirse yapacaklarını bildirdiler.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©SONHABER.EU