Geçici kabinenin kafe, bar, restoran ve etkinliklerde 2G kuralını uygulamaya koyma planı, sadece toplumda değil, siyaset içinde de bölünmelere yol açtı. Yarın mecliste yapılacak korona görüşmelerinde partilerin çoğunluğunun planı mevcut haliyle destekleyip desteklemeyeceği ise belirsiz. 

2G planının kabul edilmesi halinde, aşılanmamış kişiler artık negatif bir test sonucu olsa da, şuanda gidebildikleri kafelere, restoranlara veya spor kantinlerine gidemeyecek. Aralarında PVV, Demokrasi Forumu, JA21, Denk ve SGP'nin bulunduğu bazı partilere göre, bu uygulama tamamen aşıya zorlanmak anlamına geliyor. D66 ve VVD bu uygulamanın gerekli olduğunu savunuyor. Diğer partiler ise karar vermek için daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu belirtiyor.


“2G olmazsa kışın kapanmaktan kaçamayız”

Bu yıl mart ayında ChristenUnie ve PVV'nin aşılamanın zorlamaya tabi olmaması gerektiğini belirten bir önergesi, kabinedeki partiler de dahil olmak üzere, tüm meclis tarafından kabul edilmişti. Ancak geçtiğimiz hafta ilk kez dillendirilmeye başlanan 2G planı, bazı partilerin görüşlerini değiştirmiş olduğunu da gösterdi.

VVD ve D66, yüksek sayıda enfeksiyon ve hızla artan hastaneye yatışlar nedeniyle, mevcut durumdan ancak 2G ile çıkılabileceğini düşünüyor. D66 buna ek olarak, çok kısa bir süre içinde üçüncü doz aşılara başlanması gerektiğini belirtiyor. 

CDA, ChristenUnie, GroenLinks ve PvdA henüz bu konuda ne düşündüğünü belli etmiyor. Sadece CDA; sağlık alanında artık yükün kaldırılamaz olduğunu belirtiyor ve planı “mantıklı” bulduğunu söylüyor ancak, henüz plana onay verip vermediğini açıklamıyor. ChristenUnie ise aşılanmamış kişilerin özgürlüklerinin kısıtlanması ve ‘tehditkar bir ikilem’ olduğu nedeniyle, 2G önlemini seçmekte zorluk yaşıyor.


‘2G geçici süreyle uygulanabilir’

Sağlık Bakanı De Jonge'ya göre, 2G planına alternatif olarak başka bir uygulamanın seçilmesi halinde, bu kış daha fazla kapanma yaşanacak.

Bugün açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı De Jonge, 2G uygulamasının seçimini, “ciddi bir ikilem” olarak adlandırdı. Bakan, 2G önergesini bu hafta sonuna kadar Meclise sunmayı amaçladığını, partilerin en erken önümüzdeki hafta bu konuya yoğunlaşabileceğini ve Salgın Yönetim Ekibi (OMT) tarafından alternatif yollar üzerinde de bir araştırmanın halen devam ettiğini belirtti. 

De Jonge “2G sistemi, aşılanmamış kişilerin olanaklarını sınırlıyor, ancak, kapanma ile aşılı kişilerin özgürlüklerini sınırlıyoruz. 2G veya daha sık kapanma arasında seçim yapmak gerekirse, geçici olarak 2G'yi seçmek zorunda kalabiliriz.” dedi. 


Kabine 2G planı ile neyi amaçlıyor?

Kabine, 2G'yi özellikle insanların büyük gruplar halinde toplandığı, yeme/içme sektörü gibi yerlerde ve özellikle "yüksek riskli durumlar" olarak adlandırılan etkinliklerde uygulamak istiyor.

Bu plan dahilinde hükümet girişimcilerden,  bu tedbiri işyerlerinde uygulamak isteyip istemedikleri veya negatif bir testi (3G) onaylayıp onaylamadıkları konusunda seçim yapmalarını isteyecek. 

Bir kafe veya restoran yalnızca aşılanmış veya iyileşmiş kişileri kabul etmeyi seçerse, hiçbir yaptırım uygulamasına gerek olmayacak. 
İşletme negatif test sonucu olan kişileri de kabul ederse, işletmedeki herkesin sabit bir yerde oturması gerekecek. Başka bir değişle bar yanında ayakta durmak yasak olacak.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU