Geçtiğimiz ay büyük yankı uyandıran ve belediyeler adına Nuance by Training & Advies (NTA) şirketi tarafından, İslami örgütlere yönelik yürütülen gizli araştırmaların yankıları, halen devam ediyor.

Bu belediyelerden biri olan Ede-Wageningen Belediyesi’nin hem belediyenin hem de NTA’nın yaklaşımına yönelik yaptırdığı araştırmada çıkan sonuçlar ise yapılan hataların nasıl hukuk ihlali yarattığını gösteriyor.

Ekim ayı ortalarında  NRC Handelsblad’ın haberinde, NTA adlı şirketin bazı belediyeler adına bir araştırma yürüttüğü, bu araştırmada hukuk dışı yollar izlediği ve izin verilmeyen gizli yöntemleri kullandığı belirtilmişti. Habere göre NTA, "toplum için tehlike oluşturabilecek radikal eğilimler" temelinde, İslami kuruluşlar ve camilerde görev yapan yöneticiler, imamlar ve eğitimciler hakkında bilgi toplamak adına, belirlenen kuruluşlara deyim yerindeyse gizlice sızdı.

Ede Belediyesi’nde NTA raporuyla ilgili yapılan toplantıda açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı René Verhulst ilk kez, Müslüman cemaatini soruşturma nedenlerinden birinin, belediyenin 2016 yılında aldığı ve Ede-Wageningen istasyonuna yönelik olası bir saldırı tehdidi olduğunu söyledi. Belediye Başkanı Verhulst'a göre alınan tehdit, somut ve çok gerçekçiydi.

Sonuçları İslam toplumuyla paylaştı

Hem belediyenin kendi yöntemleri hem de NTA’nın yaklaşımına yönelik bir hukuk bürosuna araştırma görevi verdiklerini belirten belediye başkanı, elde edilen sonuçları İslami örgütlerin yetkilileriyle de paylaştığını dile getirdi.

Belediye Başkanı René Verhulst, Müslüman toplumun huzursuzluğunu anladığını belirtirken, “Bizim endişelerimiz, onların da endişeleri oldu” ifadesini kullandı. Toplum içindeki huzursuzluğun asıl nedeninin soruşturma olmadığını belirten Verhulst “Çünkü, İslam toplumu olası saldırı hakkında bilgi sahibi olsaydı, soruşturmaya yardımcı da olmak isterdi” dedi.

“Bu dikkatsizlikten dolayı üzgünüm”

NTA raporu, şirketin yaklaşımı ve aynı zamanda Ede belediyesinin kendi yöntemi hakkında da konuşan Verhulst,  soruşturmanın geçerli olan gizlilik kurallarına tam olarak uygun yürütülmediğinin ortaya çıktığını, kişilere ait  ‘din, etnik köken, sağlık ve genetik özellikler’ gibi özel mahremiyete giren verilerin de rapora kaydedildiğini gördüklerini söyledi.

Belediye başkanı, "Geriye dönüp baktığımızda; raporda kayıt altına alınan, din gibi özel ve kişisel verilerin toplanmasının gerçekten gerekli olup olmadığını daha dikkatli sorgulamamız gerektiği ortaya çıkıyor. Bu dikkatsizlikten dolayı üzgünüm" dedi.

"Bu tür hassas araştırmalarda, görevi formüle ederken ve kayıt altına alırken çok dikkatli davranmamız gerekir” diyen Belediye Başkanı, Müslüman cemaatle yaptığı görüşmede, soruşturmanın sonuçlarını kendilerine aktardığını dile getirdi. Verhulst “İslam toplumunun ileriye bakmak ve kurduğumuz iyi ilişkiyi sürdürmek istediğini belirtmesinden, memnunum” dedi.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU